Nieuws

Het kunstwerkattest, tot nu toe

Het kunstwerkattest, toegangspoort naar het ’statuut’ 

Lees meer

Artists United is een erkende kunstenfederatie!

Als federatie mogen we bijgevolg vier kunstwerkdeskundigen voordragen  om te zetelen in de Kunstwerkcommissie als vertegenwoordigers van de kunstensector. De Kunstwerkcommissie is van vitaal belang voor de aankomende hervormingen van het kunstenaarsstatuut, die van kracht zullen gaan vanaf 1/01/2024. Deze Commissie zal onder andere bepalen welke functies onder het kunstwerkers statuut vallen en dus wie recht heeft op een kunstwerkattest.   

Lees meer

Positieve pensioen hervorming voor kunstwerkers

Op basis van onder andere een voorstel van Artists United, heeft de federale regering als onderdeel van de pensioenhervorming bepaald dat zowel de effectief gewerkte dagen als kunstwerker als de gewerkte dagen als gevolg van de omrekening volgens de cachetregel in aanmerking zullen worden genomen

Lees meer

Kunstenaarskaart en -visum wijzigt 1 juli 2023!

Vanaf 1 juli 2023 zal het niet meer mogelijk zijn om een kunstenaarskaart of een kunstenaarsvisum aan te vragen op de website artist@work.

Lees meer

Hoogte van de kunstwerkuitkering, een kluwen...?

In de overgangsperiode gelden nog de ‘oude’ berekeningswijzen. De cijfercode verandert niet als je al een uitkering had maar de minima worden opgetrokken. Say what?

Lees meer

Knelpuntberoepen

VDAB publiceert elk jaar een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Per beroep wordt aangegeven waarom het een knelpunt vormt. Nieuwe knelpuntberoepen zijn onder meer maatschappelijk werker, hotelreceptionist, installateur liften, bodemonderzoeker, winkelmedewerkers, reisagenten, enz. PODIUMTECHNICUS was al lang een knelpuntberoep. Met na de corona crisis zijn er ongetwijfeld een aantal podiumtechnici die in een ander technisch beroep zijn ingestapt en is de nood weer hoger. Wil je aan de slag, lees meer over de lijst knelpuntberoepen.

Lees meer

Wat hou ik van het circus. Iets minder van mislukte clowns... Na de clowneske aanvallen van de N-VA acolieten Bart de Wever en Peter de Roover op het nieuwe kunstwerkersstatuut, hier de gepaste reactie van Minister van Sociale zaken Frank Vandenbroucke.

Lees meer

Je hebt een algemene brief gekregen van HVW of van je vakbond over het nieuwe statuut zonder dat deze brief duidelijk uitlegt in welke situatie jij persoonlijk zit? Zelfs Kafka zou een speurhond nodig hebben om de juiste informatie terug te vinden in de communicatie van sommige uitbetalingsinstellingen. Wat kan je doen?

Lees meer

Statuut, overgangsmaatregelen en stavaza

Nieuw Kunstwerkersstatuut: Is het glas halfvol of halfleeg? 1. Vergelijking oud en nieuw statuut 2. Overgangsmaatregelen

Lees meer

Nieuw kunstenaarsstatuut: tussen waarheid en verzinsels

MOET je 65.400 euro bewijzen om het nieuwe kunstwerkattest te bekomen: Klaar en duidelijk NEE. Dat wel beweren is het moedwillig verspreiden van foute info door sommigen; en dat enkel en alleen om de volledige hervorming van het nieuwe kunstwerkersstatuut te torpederen. Lees er meer over:

Lees meer

Pagina's

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.