Nieuws

Kunst met een camion en NAJA

"Kunst met een camion": is dat de nieuwe term die VDAB hanteert om een NAJA, niet-artistiek jobaanbod makkelijker door artiesten te laten slikken? Alle gekheid op een stokje: Het was de uitdrukking die een fiere werkgeefster onlangs in een interview hanteerde om duidelijk te maken waarom vanaf nu haar chauffeurs zouden verloond worden op basis van hun competenties. Maar kunstenaars, opgelet: er is maar één enkele manier om een niet-artistiek jobaanbod vriendelijk maar gedecideerd te kunnen weigeren:

Lees meer

Auteursrecht en eerlijke vergoeding?

Auteursrecht, faire vergoeding voor online auteursrecht en naburige rechten voor artiesten en creatives; Europees parlement mist een kans. Maar het spel is nog niet gedaan!

Lees meer

Vous avez prévu un voyage à l'étranger cet été ? Joepie ! mais…

Lees meer

Heb jij deze zomer een reis naar het buitenland gepland? Good for you :-) maar .. Wat als je ziek wordt of een ongeval hebt op vakantie? Wat als je bagage zoek raakt tijdens het transport? Wat als je auto wordt gestolen of je vluchten geannuleerd? Een nieuwe service voor onze leden:

Lees meer

Sabam bindt (tijdelijk?) in

Sabam moest een dwangsom betalen van 5.000 euro per dag als ze haar eenzijdig besliste hogere tarieven niet introk. Nu zijn er tijdelijke tarieven voor concerten en festivals vanaf 21 juni 2018

Lees meer

Maak van Playright jouw beheersvennootschap

Algemene vergadering Playright 18 juni, schrijf je in VOOR 10 juni. En ja, je moet aangesloten zijn. Maak van Playright jouw beheersvennootschap voor jouw rechten :-)

Lees meer

Playright, algemene vergadering: schrijf je tijdig in !

De Raad van Bestuur van PlayRight nodigt je uit op de Algemene Vergadering en de Bijzondere Algemene Vergaderingen van uw beheersvennootschap. De vergadering zal plaatsvinden op maandag 18 juni 2018 vanaf 14 uur in de Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28 te 1000 Brussel. Het is inderdaad UW beheersvennootschap. Wees er dus bij, laat je stem horen! Kies een vertegenwoordiger die je belangen kan verdedigen. Artists United vaardigt Servaas Le Compte af als kandidaat. Schrijf je in. Kom af en steun deze kandidatuur. :-)

Lees meer

Il y a quelques semaines, les partis du gouvernement (fédéral) se sont mis d'accord sur un système lié à la reconnaissance d'une profession lourde. Quatre critères seront considérés: le travail lourd, les heures irrégulières, le risque de sécurité et le stress. Les syndicats demandent-ils aussi que la profession d'artiste soit reconnue comme une profession lourde? Artists United trouve qu'il y a des bonnes raisons pour le faire. Travailler sur une scène ou dans une fosse d'orchestre sombre pendant que vous devez livrer des performances physiques et mentales à haute niveau, sous les yeux du public et de vos collègues qui regardent et écoutent quelques dizaines de centimètres de vos doigts... Et cela les jours et heures irréguliers, la nuit, le week-end, presque chaque jour férié. Quand même des raisons pour dire que les professions artistiques doivent entrer dans cette discussion, non?

Lees meer

Enkele weken geleden raakten de regeringspartijen het eens met elkaar over een systeem in verband met de erkenning voor zwaar beroep. Er wordt naar vier criteria gekeken: zwaar werk, onregelmatige uren, veiligheidsrisico en stress. Vragen de vakbonden ook voor het beroep van artiest dat dit als zwaar beroep wordt erkend? Artists United alleszins wel. Sta maar eens op een podium of zit in een donkere orkestbak terwijl je fysieke en mentale topprestaties moet leveren, onder het oog van publiek en collega's die op enkele tientallen cm's van je vingers zitten toe te kijken en te luisteren. En dat op onregelmatige dagen en uren, s'avonds, in het weekend, op zowat elke feestdag. Toch wel wat redenen om artistieke beroepen in deze discussie mee onder de loepe te nemen, niet?

Lees meer

De samba van Sabam

Op korte tijd driemaal Sabam. Zicht op scheepsrecht? Van een kunstenaar die 3 jaar wacht op een oplossing, een nieuwe CEO en een 'gekleurde expertencommissie' die tranen bezorgt in 'les yeux de ma mère'.. Met 'gekleurde' expertencommissie bedoelen we dus niet dat de diversiteit doorgedrongen is tot de cenakels van grootmoeder Sabam. Lees er meer over in het interview in verband met 'Les yeux de ma mère' hieronder.

Lees meer

Pagina's

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik support@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 24u (werkdagen) een antwoord.