Over ons

ArtistsUnited & missie - Belangen verdedigen - FAQ & Advies - Statuut -  Lid worden - Wie is wie


Ontmoet ArtistsUnited, de onafhankelijke belangenorganisatie én adviesverlener voor iedereen die werkt in theater, dans, beeldende kunst, televisie, film, literatuur, cirkus, gaming, muziek, ... Van Statuut van de Kunstenaar - ondertussen kunstwerkstatuut - tot advies over je contracten, auteursrechten, onderhandelingen. Voor alle kunstwerkers, artiesten, creatieven en technici. Met hart en ziel voor de sector!
 

 Artists United vzw

 • ArtistsUnited vzw is een onafhankelijke organisatie. Enkele enthousiaste professionals creëerden deze organisatie die zich met hart en ziel inzet voor de mensen die werken in de creatieve en artistieke sector. 
 • Zij reikt de hand naar andere organisaties om de krachten te bundelen, bijvoorbeeld om te werken rond dossiers zoals het kunstenaarsstatuut. 
 • ArtistsUnited werkt met en voor mensen uit de sector. ArtistsUnited is er voor àlle creatieven, kunstenaars en technici.
 • Artists United helpt iedereen, ongeacht hun statuut: werknemer, freelancer, zelfstandige, zaakvoerder, bestuurder van een vzw, afgestudeerde? U kan bij ons terecht. 
 • ArtistsUnited verterkt steeds vanuit uw belangen en uw te bereiken doel.
 • Wil je meer weten over de geschiedenis en de MISSIE van deze organisatie, lees dan hier verder.

Dankzij onze adviesverleners en onze partners bezitten we vele jaren specifieke expertise en ervaring in de sector. 
We kennen de noden van kunstenaars en technici die geconfronteerd worden met tal van praktische problemen en vaak op onbegrip of onvoldoende voeling stuiten. Wij helpen u. 
Onze adviseurs zijn experten met jarenlange ervaring, onder meer ivm het sociaal statuut van de kunstenaar.  
We werken ook via adviesraden omdat wij vinden dat de expertise van de mensen op het veld heel waardevol is. Zij weten als geen ander over wat het gaat. 

 • Wij verdedigen de belangen van alle kunstenaars, creatieven, technici, zelfstandigen, afgestudeerden, orkesten, gezelschappen en esnembles. 
 • We willen dat je je alleen maar met je kunsten moet bezighouden. Wij gaan de dialoog aan met opdrachtgevers, VDAB-RVA. Wij gaan praten met directies en overheden. 
 • Wij werken ook aan een beter kunstenaarsstatuut. ArtistsUnited wil met één een stem de soms ongelijke behandeling van artiesten en technici in de werkloosheid aanpakken door de sector te verenigen en met een positief voorstel overheden te overtuigen.
 • Artists United vzw steunt de Creative Fair Play van Flanders DC & Creative Network en onderschrijft eveneens de Fair Practice Code van Kunsten '92.

Lid worden van ArtistsUnited

 FAQ & Advies, Statuut van de kunstenaar & Werkloosheidsdossier

U kan via uitgebreide zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen doorzoeken.
Voor de werknemer, freelancer of zelfstandige advies en hulp met:

 • Statuut van de kunstenaar
 • Werkloosheid
 • Auteursrechten ontvangen of uitbetalen
 • Kunstenaarsstatuut -> kunstwerkersstatuut
 • Loon, overeenkomsten, verzekering, pensioen, vakantiegeld, dertiende maand, contracten, statuut van de kunstenaar..
 • Uw aanvraag van uw uitkeringsaanvraag
 • Berekening van uw aantal dagen
 • Uw RVA-VDAB dossier, C4, C3 artiest,...
 • Sociale wetgeving

Voor vzw's zijn we een aanvulling  op hun diensten.
Wij leveren een dienstverlening en advies op het gebied van talrijke typische praktische vragen die de organisatie of VZW heeft.
Voor alle support of hulp van een adviesverlener, contacteer ons.

Lid worden van ArtistsUnited
 

 Lid worden

 • Zowel individuen als vzw's/organisaties kunnen makkelijk lid worden via onze website. Of via mail op info@artistsunited.be.
 • Freelancers en studenten die vaak in de kou blijven staan, krijgen bij ons een stevige korting!
 • Ook de voor onze sector typische VZW's en eenmanszaken krijgen een korting, omdat wij rekening houden met hoe men werkt in de creatieve en culturele sector.
 • Begeleiding van jouw dossier kunstenaarsstatuut of werkloosheid, maak een afspraak, klik contact of bel tijdens de kantooruren naar 0495 508 408.
 • Leden kunnen gebruik maken van alle functies van onze website en hebben toegang tot alle FAQ antwoorden.

Lid worden van ArtistsUnited

Bijkomende voordelen van lidmaatschap

 •  Verzekeringen aan de beste voorwaarden van de markt, klik verzekeringen voor de creatieve sector
  Inderdaad, wie aangesloten is bij ArtistsUnited, kan bij Vanbreda Risk & Benefits terecht voor een vrijblijvende audit en onafhankelijk advies. 

  Toegang tot een totaalpakket afgestemd op de specifieke noden van uw sector: Materiaal (camera’s, geluidsapparatuur, ...), Eventverzekering (bv. no show waarborg), Reisbijstand (bv. internationale tournee of filmopnames in het buitenland), ProductiepolisBijstand- of ongevallenverzekering voor deelnemers en/of vrijwilligers, Tax Shelter.

 • Hulp met je cijfers en budgetten van je VZW. Doorlichting van je VZW en advies ivm optimalisaties.
 • Uitzonderlijke voorwaarden voor onze leden-artiesten bij BookMyProd, het online rekruteringsplatform voor artiesten en complete planningstool voor producenten. Je maakt je kenbaar bij producers en orkestregisseurs. En producers en orkestregissuers kunnen de nodige musici vinden en een productie plannen.  Als lid van ArtistsUnited krijg je zo maar eventjes volgende voordeel: 1 maand betalen = 3 maand activatie, 1 jaar betalen = 2 jaar activatie.
 • Korting van 35% op de concerten van Wonderful Worldvraag je kortingscode aan!

Lid worden van ArtistsUnited

  Wie is wie

Voorzitter: Mario Maes
Coördinator: Servaas Le Compte
Adviesdienstverleners: Antonio Cornelis, Servaas Le Compte

Adviesraden
Een eerste groot project waar we bij betrokken werden, was het dossier over de orkesten in België. Zo werd het NOB en de Munt in de richting van een fusie gestuurd. Ook in Vlaanderen en in Wallonië spreken de ministers van “een plan van aanpak dat binnen afzienbare tijd een verregaande samenwerking en afstemming” moet mogelijk maken. Dat is een opportuniteit om constructieve plannen uit te werken. Maar dan zal ArtistsUnited er mee voor zorgen dat er positieve ideeën geïnjecteerd worden in de plannen. De plannen belangen ook de toekomstige generatie musici, studenten en leraars aan.
ArtistsUnited bracht musici van verschillende orkesten samen en was verrast door de grote respons. Het was de eerste maal dat dat alle orkesten werden uitgenodigd. Op dat positieve elan bouwen wij verder. Wij organiseren adviesraden voor dossiers, wij bevragen andere organisaties, wij werken samen en versterken op een positieve manier de verschillende initiatieven binnen onze sector. Over grenzen en ideologieën heen, in het belang van de mensen die werken in onze sector, met welk statuut dan ook.

Algemene Adviesraad
Gilles Cabodi
Herman De Vleeschhouwer
Servaas Le Compte
Mario Maes
Manu Mellaerts
Chantal Pauwels
Jan Smets
Bea Van Valkenburg

Adviesraad musici & orkesten
Aldo Baerten
Elias Bartholomeus
Gilles Cabodi
Agnès Clement
Anthony Devriendt
Ron De Rauw
Mario Maes
Manu Mellaerts 
Jan Smets
Stephan Uelpenich
Bert Vanderhoeft


 

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.