Het kunstwerkattest, tot nu toe

Het kunstwerkattest, tot nu toe

Het kunstwerkattest, toegangspoort naar het ’statuut’ 

De nieuwe naam voor het kunstenaarsstatuut is kunstwerkstatuut of kunstwerkersstatuut. Dit om te benadrukken dat de bevoegde kabinetten én de sector die meegewerkt heeft aan het nieuwe statuut, de bedoeling hebben om inclusiever te zijn.  Inderdaad, de WITA, Working in the Arts werkgroep en waar Artists United aan meegewerkt heeft, ligt aan de basis van het nieuwe statuut  Het gaat dus niet meer over een ‘kunstenaarsstatuut, beperkt tot enkel kunstenaars, maar wel degelijk over alle kunstwerkers die een wezenlijke bijdrage leveren aan een creatie of artistieke realisatie of productie, ... 

Een kunstwerkattest kan zowel voor artistieke, artistiek-technische als artistiek- ondersteunende activiteiten worden afgeleverd. Doorslaggevend is de essentiële bijdrage aan een artistieke creatie of uitvoering waarbij het artistieke, artistiek-technische of artistiek-ondersteunende karakter primeert.  Bij haar beoordeling houdt de Kunstwerk-commissie rekening met de ontvangen vergoedingen en de tijdsinvestering en, in voorkomend geval, met onzichtbaar werk.  In het oude statuut was er ook reeds sprake van technisch-artistieke en technische-ondersteunende functies, maar door deze naamswijziging wordt duidelijk een grotere inclusiviteit naar voor geschoven. 

Toegangspoort 

Het attest wordt het toegangsticket naar het nieuwe statuut. Net zoals men in het verleden een zogenaamde kunstenaarskaart diende aan te vragen voor de KVR, en een kunstenaarsvisum voor het typische 1bis contract voro kunstenaars, zal men vanaf 2024 dienen een attest aan te vragen. 

Aanvraag dient te gebeuren vanaf 2024 bij de nieuwe Commissie. Die zal voor 50% bestaan uit mensen uit de sector (in tegenstelling met de situatie vandaag met de huidige Commissie).  

Attesten 
Vanaf 1 januari 2024 zal het kunstenaarsvisum niet langer bestaan en wordt dit vervangen door de nieuwe regeling bestaande uit 3 types attesten: 

  • Gewoon kunstwerkattest: nodig voor een 1bis contract (*) 

  • Kunstwerkattest “plus”: noodzakelijk om een kunstwerkuitkering te kunnen aanvragen 

Kunstwerkattest “starter”: specifieke regeling voor starters met makkelijkere voorwaarden 

Noodzakelijke artistieke bijdrage
​Een kunstwerker is iemand die een vergoede professionele praktijk in de kunsten beoefent. Ook de artistiek-technische en artistiek-ondersteunende activiteiten vallen hieronder. De kunstwerker haalt een belangrijk deel van het inkomen uit die activiteiten en investeert er een aanzienlijke hoeveelheid tijd in.  
Er dient wel altijd om dit attest te bekomen een ‘noodzakelijke artistieke bijdrage’ te zijn.  Het statuut kan voor artiesten, technici en ondersteunende functies. 

De Commissie zal voor iedere kernactiviteit onderzoeken of je het volgende vermeldt:  
of deze zich binnen een van de door de wet limitatief opgelijste kunstendomeinen afspeelt;   
of het wel degelijk gaat om een artistieke, artistiek-technische of artistiek-ondersteunende activiteit;   
of je met deze activiteit een bijdrage levert die noodzakelijk is voor een artistieke creatie of uitvoering.

 

RAADPLEEG ONZE FAQ om hierover meer te weten te komen!  http://www.artistsunited.be/nl/content/kunstwerkattest

 

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.