Instrumentenfonds

Startpagina - Cello for Charity - Steun  het instrumentenfonds - Instrumentencollectie & benefietconcerten - contacteer ons  


Fonds met een hart

Het doel van het Instrumentenfonds is het helpen van (beginnend) muzikaal talent door hen goede (en dus vaak duurdere) instrumenten ter beschikking te stellen zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen en kunnen focussen op hun muzikale carrière zonder de zware financiële investering die daar vaak mee gepaard gaat. 

Dit mooi idee werd een eerste maal geconcretiseerd naar aanleiding van de vraag van OpMaatorkest, een initiatief dat jonge kinderen (tussen 8 en 11 jaar oud) op school de kans geeft een instrument te spelen en deel uit te maken van een orkest. De start van onze organisatie was een feit en sindsdien bouwen we onze werking uit. OpMaat won de Klara iedereen Klassiek prijs, uitgereikt op 30 januari 2016!


Instrumentfonds steunt Opmaatorkest

Het instrumentenfonds werd in 2011 opgericht door enkele enthousiastelingen met o.a. een muzikale achtergrond in zowel orkesten als ensembles. Het nam zijn huidige naam Instrumentenfonds aan in 2014. Het Instrumentenfonds steunt muzikale projecten en gaat samenwerkingsverbanden aan met orkesten, ensembles, sociaal-artistieke projecten, (concert)organisaties in België.


Cello for Charity

Tijdens de stille coronamaanden in 2020 bouwde Joris Wouters een gloednieuwe cello. In het instrument schreef hij: ‘This instrument is meant to make the world sound better ….’.  Wouters schenkt dit instrument belangeloos aan de gemeenschap  ‘voor een betere wereld’.

UPDATE: Op 18 februari 2021 wordt de cello samen met een aantal andere kunstwerken en concerten geveild. Meer info, zie deze invitatie.
De cello kan op afspraak bij Bernaerts worden bekeken/ bespeeld/ beluisterd, vanaf 14/12 tem 14/02 (afspraak maken hiervoor kan via ​ilse@bernaerts.be​)

Met de opbrengst wil het project Cello for Charity zijn steun betuigen en een bijdrage leveren aan kunstenaars die erg lijden onder de coronacrisis. Zij behoeven geen charity, maar wel een rechtvaardige ondersteuning in hun bestaan als onafhankelijk artiest. Charity, te begrijpen als solidariteit, durf ik vragen aan diegenen die minder lijden onder deze crisis.

"Het is met volle overtuiging dat ik mij achter het initiatief Cello for Charity zet.
Nieuw gebouwde instrumenten zijn een méér dan valabel alternatief voor de peperdure oude Italiaanse. Al mijn cd-opnames voor het label Harmonia Mundi speelde ik op een intussen 28 jaar oud instrument. Wanneer Joris Wouters mij liet weten dat hij een nieuwe cello wilde doneren aan Cello for Charity heb ik geen moment getwijfeld om me achter dit project te zetten. Joris Wouters is immers één van de allerbeste luthiers die ik wereldwijd heb leren kennen. Dank om met mij dit project te steunen. Voor de verdeling van de inkomsten doen we beroep op ArtistsUnited vzw, zowat de enige sectororganisatie met een focus op klassieke musici. Een kleiner deel van de inkomsten gaat via journalist Rudi Vranckx ook naar een muziekacademie in Mosoul (Irak)
." (Roel Dieltiens, cellist)

Cello for Charity steunen kan op verschillende manieren:

 • Zoek mee naar een koper voor deze cello

 • Doneer instrumenten, manuscripten, partituren, kunstwerken en memorabilia rond het thema muziek.

 • Bied op één van voornoemde werken tijdens de live of online veiling op 10 december, 20u in Veilinghuis Bernaerts (Antwerpen)

 • Boek of bezoek een benefietconcert

 • Onderneem met uw muziekacademie, vereniging of bedrijf zelf een actie

 • Stort een bijdrage: BE97 0689 3892 3449 op naam van Cello for Charity.


Instrumentencollectie en Benefietconcerten

Via deze link vind je meer info over onze instrumenten en over benefietconcerten.


Steun het Instrumentenfonds

Ligt muziek en het steunen van beginnend muzikaal talent u na aan het hart? Bent u net zoals wij sociaal geëngageerd en wilt u een project steunen of een (beginnende) muzikant een stuk op weg helpen? Uw steun is meer dan welkom! Dit kan in de vorm van een financiële bijdrage of door een instrument te schenken of in bruikleen te geven. Elke vorm van steun wordt ten zeerste gewaardeerd! 

 • Kiest u ervoor een financiële steun te geven? Dan kunt u een bedrag overmaken op onderstaand banknummer met vermelding van  "donatie" op naam van het Instrumentenfonds: IBAN: BE85 0688 9431 8506
 • Wenst u een  instrument te doneren aan het Instrumentenfonds? Contacteer ons aub.
  (Stuur een foto van het instrument dat je wil doneren, met eventueel een omschrijving of meer info over het instrument naar  info@instrumentenfonds.be of info@artistsunited.be)
 • Sponsoring of samenwerking? Neem contact op via info@instrumentenfonds.be

Het Instrumentenfonds stelt elke steun op prijs!
Steunt u ons, dan ontvangt u indien gewenst onze nieuwsbrief, en wordt u uitgenodigd voor een concert in onze reeks jaarconcerten.


Instrumentenfonds vzw
Ondernemingsnummer 0842.579.711
Putsesteenweg 61, 2920 Kalmthout
info@instrumentenfonds.be
IBAN: BE85 0688 9431 8506

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.