Minister Gatz en de Commissie Cultuur over de orkesten 21 april 2016

Enkele zaken vielen op vandaag 21 april in de bespreking van het rapport van Dhr. Vandyck ‘Naar een veerkrachtig orkestenlandschap', in de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement.
 
Minister Gatz legde bepaalde accenten:
 
- Hij herhaalt dat het wel degelijk gaat over een ‘vergaande samenwerking’
- Hij wil komen tot een gezond en levensvatbaar plan
- Qua timing gaat een en ander vrij snel. Men zal zaken inschrijven in de nieuwe beheersovereenkomsten (BHO) die van kracht worden 2017. Dus nog dit jaar worden deze zaken besproken en vastgelegd.
- De inkanteling van het Kusthuis in de Filhamronie is niet de inschatting van de minister, zo stelt hij, maar van de schrijvers van het rapport. Er zijn heel wat mogelijkheden denkbaar. 
- Belangrijk punt: "het gaat over afspraken en wederzijdse inzetbaarheid van musici". "Ik zou het jammer en onverklaarbaar vinden indien we daar geen oplossing over vinden" zo stelt de minister. 
- Professionalisering van personeelsbeleid
- Aandacht voor de muziekdirectie
 
ArtistsUnited stelt vast dat het rapport ‘Naar een constructieve benadering van het orkestenlandschap’ van de adviesraad orkesten van ArtistsUnited zeer goed werd ontvangen over de grenzen van politieke partijen. Veel zaken worden meegenomen. Een dikke pluim voor iedereen die hier mee vorm aan gaf. 
 
Zoals ArtistsUnited eerder schreef, bevestigt de Minister dat wat de rapporteurs in het rapport van Dhr. Vandyck schrijven niet noodzakelijk is wat het zal worden. De paniekreactie tot zelfs de ronduit verkeerde voorstelling van zaken (denk aan een bepaalde petitie) door sommigen is dus minstens voorbarig te noemen...
 
Er zijn positieve zaken te benoemen. Om te beginnen de aandacht die de minister heeft voor onze orkesten. Evenals zijn bevestiging om te willen komen tot een levensvatbaar plan. Ook de aandacht voor het personeelsbeleid en voor muziekdirectie (chef-dirigent) zijn positief. Dat zijn punten waar ook ArtistsUnited aandacht aan besteedde in haar rapport dat zij had bezorgd aan de minister en de commissie.
 
De inschatting van ArtistsUnited ivm wat wij dachten dat belangrijk is voor de minister blijkt er ook boenk op te zitten wat betreft afspraken en inzetbaarheid van musici : inderdaad vindt de minister dit zeer belangrijk. Zoals eerder benadrukken wij dat men hier beter zelf constructieve voorstellen kan doen en zelf de pen best vasthoudt.
 
in bijlage de notities van de vergadering. 
 
 
Indien u vragen hebt, aarzel niet te reageren: http://www.artistsunited.be/nl/contact 

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.