Principe
Cumulberekening = Indien men met een taakloon of via artikel 1bis heeft gewerkt, heeft dit een invloed op het aantal uitkeringsgerechtigde dagen. Je zal mogelijks een aantal dagen niet vergoedbaar zijn.
Wanneer de artistieke prestatie wordt verricht met een arbeidsovereenkomst met een betaling per prestatie, of wanneer de betaling gebeurde via artikel 1bis, is er geen rechtstreeks verband tussen de bezoldiging en de arbeidstijd. De niet-vergoede periode met dergelijke betaling stemt niet overeen met de werkelijke arbeidsperiode (die werd gecumuleerd met uitkeringen), noch met de gevaloriseerde periode (in het algemeen veel langer, bekomen door het gegenereerd inkomen te delen door het referteloon) die toelaat arbeidsdagen mee te tellen in het kader van de verschillende voordelige regels, of van het beroepsverleden.
De arbeidsdagen die u al op uw controlekaart hebt vermeld als arbeidsdagen worden WEL afgetrokken van die berekening.
Het eindresultaat van die berekening geeft een bezoldigde periode die niet kan worden gecumuleerd met werkloosheidsuitkeringen.
(Die in de toekomst gelegen periode kan niet groter zijn dan 156 dagen.)
Cumulberekening formule
- De duur van deze niet-vergoedbare periode wordt berekend door de bezoldiging per prestatie of de velroning artikel 1 bis - het BRUTOloon - te delen door een referteloon van 93,79 € (index 2020).
- De arbeidsdagen die u al op uw controlekaart hebt vermeld worden afgetrokken van die berekening.
- Die berekening geeft een bezoldigde periode die niet kan worden gecumuleerd met werkloosheidsuitkeringen.
- Die in de toekomst gelegen periode kan niet groter zijn dan 156 dagen.
[YA – (C x Y ) ] /Y
YA: brutoloon van de activiteit die het voorwerp uitmaakt van de onderwerping aan de RSZ
C: aantal activiteitsdagen vermeld op de controlekaart als gevolg van de arbeidsovereenkomst of de onderworpen activiteit.
Y: 93,79 (index 2020)
Voorbeeld 1: U werkte 1 dag waarvoor u 150 euro brutoloon verdiende. Op uw controlekaart hebt u 1 arbeidsdag geschrapt. Dat honorarium stemt overeen met een niet-vergoedbare kalenderperiode die zo wordt berekend:
[150-(1 x 93,79)] / 93,79 = 0,59 dag, afgerond 0 dagen
De niet-vergoedbare periode bedraagt dus 0 dagen
Voorbeeld 2: U werkte 1 dag waarvoor u 180 euro brutoloon verdiende. U onderwerpt dat inkomen aan de sociale zekerheid (artikel 1bis). Op uw controlekaart hebt u 1 arbeidsdag geschrapt. Dat honorarium stemt overeen met een niet-vergoedbare kalenderperiode die zo wordt berekend:
[180-(1 x 93,79)] / 93,79 = 0,92 dag, afgerond 0 dagen
De niet-vergoedbare periode bedraagt dus 0 dagen
Voorbeeld 3: U werkte 1 dag waarvoor u 200 euro brutoloon verdiende. Op uw controlekaart hebt u 1 arbeidsdag geschrapt. Dat honorarium stemt overeen met een niet-vergoedbare kalenderperiode die zo wordt berekend:
[200-(1 x 93,79)] / 93,79 = 1,13 dag, afgerond 0 dagen
De niet-vergoedbare periode bedraagt dus 1 dagen
Voorbeeld 4: U werkte 2 dagen waarvoor u 400 brutoloon euro verdiende. Op uw controlekaart hebt u 2 arbeidsdagen geschrapt.
Dat honorarium stemt overeen met een niet-vergoedbare kalenderperiode die zo wordt berekend:
[400-(2 x 93,79)] / 93,79 = 2,26 dag, afgerond 2 dagen
De niet-vergoedbare periode bedraagt dus 2 dagen
Voorbeeld 5: u verkoopt een schilderij voor 1.000 euro brutoloon. U onderwerpt dat inkomen aan de sociale zekerheid (artikel 1bis) en u schrapt één arbeidsdag op uw controlekaart.
Dat honorarium stem overeen met een niet-vergoedbare kalenderperiode die als volgt zal worden bepaald:
[1.000-(1 x 93,79)] / 93,79 = 9,66 dagen
De niet-vergoedbare periode bedraagt dus 9 dagen.
U kan echter deze prestatie ook op reeds bv 7 dagen zetten:
Dat honorarium stem overeen met een niet-vergoedbare kalenderperiode die als volgt zal worden bepaald:
[1.000-(7 x 93,79)] / 93,79 = 3,66 dagen
De niet-vergoedbare periode bedraagt dus 3 dagen.
Kunstenaars dragen evenveel bij, of ze dit nu op X-aantal dagen of op basis van een bepaald brutoloon bewijzen: De bijdragen die kunstenaars betalen op hun verdiende loon zijn even hoog als voor andere werknemers. Het verschil zit hem echter in het feit dat men kunstenaars quasi enkel via projecten aanneemt! Dus net daarom hebben ze nood aan het kunnen gebruiken van de taakloonberekening.
U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:
U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina
Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik support@artistsunited.be.
Je krijgt binnen de 48u (werkdagen) een antwoord.
©2015 Algemene Voorwaarden - Disclaimer