B.O.M., Bozar - ONB - Munt

B.O.M., Bozar - ONB - Munt

Geen besparingen voor de Munt, Bozar en NOB! Is er nog gevaar voor een verdoken fusie, B.O.M. (Bozar-ONB-Munt)?
ArtistsUnited is verheugd dat de Minister onze visie bijtreedt dat investeren in cultuur leidt tot positieve en duurzame evoluties. 
We blijven bezorgd omtrent de concrete uitwerking van samenwerkingen en volgen dit uiteraard verder op. 

Sinds 2014 werd door de regering verplicht 2 procent bespaard op de federale instellingen, maar voor de drie culturele instellingen wordt er nu een uitzondering gemaakt. "De ambitie is drie performante culturele instellingen te verkrijgen wier cultureel en muzikaal niveau voldoet aan de hoogste standaarden en die blijk geven van Belgische en Europese kwaliteit. Dat is de beste garantie op een positieve en duurzame evolutie van het artistieke werk", verklaart Reynders.
ArtistsUnited is verheugd dat de Minister onze visie bijtreedt dat investeren in cultuur leidt tot positieve en duurzame evoluties.
Didier Reynders : « De nieuwe beheersovereenkomst tussen de federale overheid en het NOB, Bozar en de Munt is de gelegenheid om een aantal elementen in de kijker te zetten: de essentiële missies die hen toevertrouwd werden, de positieve invloed van hun activiteiten op de economische en culturele ontwikkeling alsook op de uitstraling van Brussel en ons land. Van bij de inwerkingtreding heeft de federale regering bevestigd welke steun ze aan de deze instellingen wenst te geven en welke verwachtingen er leven.
Sinds 2015, binnen een zeer moeilijke economische context waarbij er besparingsmaatregelen werden ingevoerd in de volledige publieke sector, op alle bestuursniveaus samen, heb ik toch een culturele uitzondering kunnen bekomen. Deze culturele uitzondering werd ook bevestigd in de beheersovereenkomsten: naast de personeelskosten worden ook de uitgaven voor de artistieke productie vrijgesteld van besparingsmaatregelen gedurende de duur van de contracten (2016-2019).
De daaruit voortvloeiende  culturele en artistieke tewerkstelling wordt hierdoor versterkt. 

Samenwerken?
« Deze contracten zijn het resultaat van een diepgaand besluitvormingsproces dat van start ging met het rapport van Jean-Marie Blanchard over de toekomst van de twee orkesten en de definitie van hun missie. Dit rapport vormde de basis van een grotere discussie met en binnen de drie culturele federale instellingen.
Trouwblijvend aan hun eigen artistieke identiteit, zullen de drie culturele federale instellingen meer samenwerken. Deze nieuwe synergieën zullen leiden tot nieuwe en innovatieve projecten voor zowel de instellingen, de artiesten als voor de burgers en bezoekers van de Europese hoofdstad. »
Het is goed dat de minister verwijst naar de "eigen artistieke identiteit". Dit komt tegemoet aan wat wij in samenwerking met de betrokkenen reeds eerder schreven: http://www.artistsunited.be/nl/content/blog/uitgangspunten-en-principes-het-dossier-munt-nob

 

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.