Knelpuntberoepen

Knelpuntberoepen

VDAB publiceert elk jaar een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Per beroep wordt aangegeven waarom het een knelpunt vormt. Nieuwe knelpuntberoepen zijn onder meer maatschappelijk werker, hotelreceptionist, installateur liften, bodemonderzoeker, winkelmedewerkers, reisagenten, enz.
PODIUMTECHNICUS is al langer een knelpuntberoep. Met de corona crisis zijn er ongetwijfeld een aantal podiumtechnici die in een ander technisch beroep zijn ingestapt en is de nood weer hoger.

Opvallend ook is dat in de top tien lijst boekhouder, accountant-belastingadviseur is opgenomen. Verbazen moet dat niet: met het ridicuul ingewikkelde belastingssysteem en vele regels en regeltjes dat we hier in België kennen, blijft de nood aan een goede boekhouder torenhoog. Ook in onze sector.

Er zijn drie mogelijke oorzaken:

 • Kwantitatief tekort: er zijn te weinig werkzoekenden beschikbaar op de arbeidsmarkt.
 • Kwalitatief tekort: er zijn werkzoekenden op de arbeidsmarkt die zich aanbieden, maar ze voldoen niet omwille van bijvoorbeeld een gebrek aan (de juiste) ervaring, slechte aansluiting onderwijs-arbeidsvloer,...
 • Specifieke arbeidsomstandigheden: werkzoekenden stellen zich niet beschikbaar voor vacatures omwille van de specifieke arbeidsomstandigheden.

  Ten opzichte van de lijst van 2022, zijn er 27 knelpuntberoepen bijgekomen in de lijst van 2023. De volledige lijst vind je hier: www.vdab.be/sites/default/files/media/files/Knelpuntberoepen2023.pdf

Toch nog even een vaak voorkomend misverstand uit de wereld helpen: ook als loontrekkende (al dan niet via een loonverwerker) mag je onkosten inbrengen. Je hoeft daarvoor géén zelfstandige te zijn. Zie ook www.artistsunited.be/nl/content/fiscaliteit-onkosten-wat-wel-en-niet-p
Het  principe (zowel voor loontrekkenden als zelfstandigen!) is dat elke justifieerbare onkost die men maakt om een beroepsinkomen te verwerven of te behouden, aftrekbaar is.

De top 10 van de knelpuntberoepen in 2023 :

 1. verpleegkundige;
 2. werfleider;
 3. technicus industriële installaties;
 4. schoonmaker bij mensen thuis;
 5. bestuurder trekker-oplegger;
 6. onderhoudsmecanicien;
 7. calculator bouw;
 8. medewerker in de fruitteelt;
 9. boekhouder: accountant-belastingadviseur;
 10. industrieel elektrotechnisch installateur.


Podiumtechnicus, een knelpuntberoep, again...
Sabattini geeft er opleidingen voor

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.