"Jij hebt toch veel verlof" - "maar wat is je echte job?"

"Jij hebt toch veel verlof" - "maar wat is je echte job?"

Een artikel dat veel stof deed opwaaien was de blogpost van een leerkracht, Marie Van den Broeck (mag-het-alstublieft-gedaan-zijn-met-dat-ene-zinnetje-maar-je-hebt-toch-veel-verlof). Hoe herkenbaar is het wanneer je job, die ook je roeping is, gereduceerd wordt tot één zinnetje. Bij leerkrachten (laat staan wat Geubels maakt van turnleerkrachten, al was het best grappig) is dat "je hebt toch veel verlof". Bij kunstenaars kennen we dat ook, meestal nog gekoppeld aan de ultieme vernedering: "maar wat is je echte job dan?"...

Een (startende) kunstenaar verdient meestal tussen weinig en zo goed als niets. 
Maar je hebt toch veel verlof

Wanneer ik thuiskom, moet ik opnieuw beginnen studeren aan het volgende project, concert, voorstelling.
Maar je hebt toch veel verlof

In weekends en op feestdagen treed ik meestal op.
Maar je hebt toch veel verlof

Hobbies heb ik al lang opgegeven, want ik werk meestal ook 's avonds, en in het weekend. 
Maar je hebt toch veel verlof

De brandstof die ik elke dag moet rijden om mijn job te bereiken wordt niet vergoed. Ook niet wanneer ik het geluk heb in een gesubsidieerde instelling te werken. 
Maar je hebt toch veel verlof

Een relatie houden lukt ook al zo goed. Zelden samen een weekend vrij, werken 's avonds en mekaar even tegenkomen voor de ander vertrekt
Maar je hebt toch veel verlof.

Als kers op de taart lezen we in de bijlagen van de zoveelste natte synergiedroom hoeveel diensten we zogezegd maar presteren. Alle uren studie voor elke productie opnieuw, de training voor dansers, de stemoefeningen, het inspelen, de never ending toonladders, het tigste keer een moelijke passage oefenen... worden gewoon niet meegerekend. Alsof je als kunstenaar alles vanzelf kan. Alsof een trapezeartiest of acteur die een urenlange monoloog brengt, dit enkel doet dankzij zijn aangeboren talent. Rap nog een koffietje en sigaret voor de voorstelling en we zien wel of het er zal uitrollen straks... OF toch maar die tientallen uren voorbereiding doen deze maand zodat ik niet op mijn bek ga..?
En na het optreden zegt iemand je: "waw zo tof. Maar wat is je echte job eigenlijk?"

 

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.