Vrijwilligers- en vrijetijdswerk, het kabinet Peeters antwoordt

Vrijwilligers- en vrijetijdswerk, het kabinet Peeters antwoordt

Wegens een aantal vragen (zie blog/vrijwilligers-en-vrijetijdswerk-elk-voordeel-heb-zijn-nadeel) met betrekking tot mogelijk conflicterende situaties tussen 'vrijetijdswerkers' en professionals , contacteerden we het kabinet. We ontvingen een antwoord. (We zochten naar een foto van de gewaardeerde kabinetsmedewerkers, maar u zal het dienen te doen met onderstaande afbeelding. :-)


Wat betreft de vrees van een aantal van uw leden, dat oneerlijke concurrentie in de hand wordt gewerkt, en reguliere arbeid wordt verdrongen, voorziet het wetsontwerp in een aantal beschermingsmechanismen om dit te voorkomen.

Zo is het bv verboden dat de verenigingswerker in de periode waarin hij of zij prestaties inzake verenigingswerk levert, is verbonden door een arbeidsovereenkomst, een dienstencontract of een statutaire aanstelling met dezelfde organisatie, dan wel fungeert als vrijwilliger in de zin van de wet van 3 juli 2005 voor dezelfde organisatie voor zover hij een kostenvergoeding ontvangt.

Daarnaast is het leveren van prestaties inzake verenigingswerk niet toegestaan indien de organisatie en de betrokken verenigingswerker tijdens een periode van 1 jaar, voorafgaand aan het begin van de prestaties inzake verenigingswerk door een arbeidsovereenkomst, een statutaire aanstelling of een aannemingsovereenkomst waren verbonden.

Tot slot is het leveren van prestaties inzake verenigingswerk is niet toegestaan, indien de verenigingswerker een werknemer vervangt die in de loop van de vier kwartalen voorafgaand aan het sluiten van de overeenkomst inzake verenigingswerk in dezelfde technische bedrijfseenheid werkzaam is geweest.

Ook verbiedt het ontwerp dat een zelfstandige in het kader van de diensten van burger tot burger dezelfde activiteiten verricht als in zijn zelfstandig beroep, en dat daarenboven de dienstverrichter niet verbonden mag zijn door een arbeidsovereenkomst, een statutaire aanstelling of een aannemingsovereenkomst met de begunstigde of zijn vennootschap. Dit net om te vermijden dat oneerlijke concurrentie in de hand wordt gewerkt.

Vragen of bedenkingen? Laat het ons weten via ons contactformulier www.artistsunited.be/nl/contact of via support@artistsunited.be

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik support@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 48u (werkdagen) een antwoord.