Update werkbaar 'statuut' voor rechten, u kan ook helpen!

Update werkbaar 'statuut' voor rechten, u kan ook helpen!

Eind vorige week lanceerde GESAC, de Europese organisatie die de vennootschappen van auteurs en componisten vertegenwoordigt, de campagne “Europe For Creators”. Met deze campagne wil ze de foute informatie, die nog altijd wordt verspreid over het voorstel van EU richtlijn auteursrechten, recht zetten en het belang van een nieuwe stemming op 12 september vóór de richtlijn benadrukken. (Zie ook artists-united.storychief.io/werkbaar-statuut-voor-rechten-aub)

U kan ook helpen!
Op de website europeforcreators.eu vindt u alle informatie. Volg het Twitteraccount van Europe For Creators en retweet de posts zo vaak mogelijk! Wil u zelf uw stem laten horen? Gebruik dan steeds de hashtag #europeforcreators.
Sabam meldt dat je je steun ook op een creatieve manier betuigen. Foto’s, video’s audiobestanden, cartoons en andere mogen verstuurd worden naar newsletter@sabam.be en worden gepubliceerd op de website van Europe For Creators.

Tot slot kan u nog steeds de petitie tekenen via makeinternetfair.eu. Meer dan 40.000 auteurs deden het u al voor. Voor audiovisuele auteurs lanceerde SAA (Society of Audiovisual Authors) bovendien een aparte petitie. Deze kan u ondertekenen via saa-authors.eu

Wat voorafging
Op 5 juli verwierp het Europees Parlement de tekst van een richtlijn die als doel heeft de online rechten van auteurs beter te beschermen. In de aanloop naar de stemming orkestreerde Google en Europarlementslid Julia Reda van Pirate Party een heuse desinformatiecampagne. Via miljoenen kettingmails en telefonische oproepen, waarvan de meerderheid automatisch werden gegenereerd, werd gewaarschuwd dat deze richtlijn het einde zou betekenen van het open internet en de vrijheid van meningsuiting. Die campagne heeft haar effect niet gemist: 318 Europarlementsleden stemden tegen, slechts 278 voor.   

Wat houdt de richtlijn in?
De richtlijn zou de YouTube’s en Facebook-en van deze wereld verplichten een licentie aan te vragen bij een auteursmaatschappij voor het aanbieden van filmpjes die beschermde werken bevatten (art. 13 van de richtlijn). Bovendien moeten de platformen er ook voor zorgen dat de gebruikte werken geïdentificeerd worden, zodat de juiste auteurs worden vergoed op een eerlijke manier. Consumenten kunnen gewoon filmpjes blijven uploaden op die platformen, maar eindelijk worden auteurs daar eerlijk voor vergoed door de platformen.

De next steps
In de komende weken wil de campagne organisaties en aanhangers samenroepen en burgers doorheen Europa aanmoedigen om Europese parlementsleden te betrekken in de strijd voor de rechten van alle scheppende kunstenaars. Volgende acties staan daarom reeds gepland:
5 september: Debatten georganiseerd in heel Europa door de auteursverenigingen en andere, en persconferentie in Brussel met release van de nieuwe tekst voor de richtlijn.
6 september: Stunt event in Brussel
10 september: Stunt event in Straatsburg
11 september: versturen van open brief naar alle leden van het Europees Parlement
12 september: stemming van de EU copyright Directive in het Europees Parlement in Straatsburg.

#europeforcreators #auteursrecht #auteursrechten #europeesparlement #sabam #artistsunited #copyright


Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik support@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 48u (werkdagen) een antwoord.