UPDATE tijdelijke werkloosheid: een verhaal van vogel en kat of is er hoop?

"Update": Helaas is te weinig opgelost voor de typische flexwerkers in onze sector. Na dit mussen-tel weekend lijkt de update van 3 april enkel te bevestigen dat de flexwerkers meestal een vogel voor de kat te zijn; De meesten hebben geen dimona’s en/of contracten die werden opgemaakt voor 13/03, of hun contracten werden massaal geannuleerd wat het recht op tijdelijke werkloosheid zo goed als onmogelijk maakt. Voor meer info, zie de concrete updates hieronder.
Wij (Artists United - Aires Libres - UAS - CTEJ - RAC - Acteursgilde - Feas) vragen:
Ten eerste tijdelijke werkloosheid toe te staan - zonder enige twijfel - ook voor de flexwerkers.
- Ook als het contract werd geannuleerd;
- Ook als het contract nog niet werd ondertekend (wat heel vaak in de sector pas gebeurt de dag dat men feitelijk gaat werken).
Ten tweede: Verleng de referte periodes (*) in het 'statuut' met de duur van deze corona crisis.
We geven niet op, samen met andere willing parties blijven we aan de boom schudden!

Graag uw getuigenissen over uw concrete cijfers ivm het verlies dat u nu lijdt wegens geannuleerde contracten enz. U kan dit mailen naar info@artistsunited.be

NOTA CJM (zie link hier)

"1.1 WAT ALS DE OVERHEID HET EVENEMENT VERBIEDT? Aangepast op 3 april 2020:
Alle activiteiten van “culturele, maatschappelijke, feestelijke, folkloristische, sportieve en recreatieve aard” werden verboden bij Ministerieel Besluit. Als de overheid een evenement verbiedt, kun je overmacht inroepen om het contract aan te passen, bijvoorbeeld het evenement uit te stellen, of desnoods te ontbinden.
Tenminste, als er op het moment dat het contract gesloten is nog geen sprake was van de coronaproblemen. In het andere geval is het twijfelachtig of het probleem onvoorzienbaar was en of er dus sprake is van overmacht.”

De andere bepalingen bleven staan en zijn dus helaas niet veranderd

"Opgelet: Je hebt geen recht op een uitkering tijdelijke werkloosheid: 
o in geval van volledige ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Bijvoorbeeld: wanneer je enkel in dienst genomen was voor de duur van een evenement dat uiteindelijk niet doorgaat. 
o wanneer de uitvoering van de arbeidsovereenkomst verplaatst is naar een andere datum.
Bijvoorbeeld: Je was aangeworven voor de laatste week van maart en dat wordt nu de laatste week van september. 
o wanneer je nog niet bent beginnen te werken
Bijvoorbeeld: Je had een contract gesloten voor de periode van 20 maart tot 20 juni en je zult pas op 6 april beginnen te werken. 
o wanneer je al afspraken gemaakt had met een werkgever of opdrachtgever, maar nog geen arbeidsovereenkomst gesloten had.”

"Als je werkt via een interimkantoor of SBK (Sociaal bureau voor kunstenaars), kun je een tijdelijke werkloosheidsuitkering krijgen, als je vóór en na de periode van tijdelijke werkloosheid werkt voor dezelfde gebruiker. Als uitzendkracht kun je ook een uitkering tijdelijke werkloosheid krijgen voor periodes waarvoor je nog geen arbeidsovereenkomst had, op voorwaarde dat: 
▪ je aan het werk was toen de crisis uitbrak en werkloos werd; 
▪ het gaat om een “langere opdracht”, wat moet blijken uit een contract gesloten tussen de gebruiker en het uitzendkantoor of SBK; 
▪ uit het contract van de gebruiker met het uitzendkantoor of SBK blijkt dat je na het einde van de lopende arbeidsovereenkomst en de periode van tijdelijke werkloosheid, opnieuw in dienst genomen zou worden.”

In de NOTA van RVA (zie link hier

“Opgelet! Indien de arbeidsovereenkomst wordt afgesloten op een ogenblik waarop er al twijfel bestaat in hoeverre het evenement nog zal kunnen doorgaan, kan GEEN tijdelijke werkloosheid worden toegekend. Aan de partijen wordt gevraagd te goeder trouw te zijn en geen arbeidsovereenkomsten te antidateren. De RVA zal hierop controle uitoefenen. Een dimona aangifte verricht op een tijdstip vóór 13 maart 2020 kan bijvoorbeeld gelden als een bewijs van goede trouw. Het is ook aangewezen dat documenten die de goede trouw kunnen aantonen worden bijgehouden (bv. al gedrukte programmaboekjes, emailverkeer … ).”

"Kan er tijdelijke werkloosheid worden aangevraagd voor een contract dat al getekend is maar nog niet is aangevat? Ja, dit is in sommige situaties mogelijk. De minister van Werk heeft op 1 april 2020 beslist dat dit in principe mogelijk is. Het is wel vereist dat de partijen te goeder trouw zijn. Voorbeeld Het gaat om een verandering van dienstbetrekking en de nieuwe arbeidsovereenkomst werd afgesloten voor de coronacrisis, maar kon toen niet onmiddellijk ingaan omdat de werknemer nog zijn ontslag diende te geven en een opzeg moest presteren.”

“De partijen mogen de arbeidsovereenkomst niet afgesloten hebben op een ogenblik waarop reeds vaststond dat het begin van uitvoering wegens de coronacrisis in principe niet meer mogelijk was."

Met andere woorden: Heel veel, om niet te zeggen de meeste freelancers-werknemers hebben geen dimona die is opgemaakt voor 13/03, hebben geen contract dat al bestond voor de crisis, of hun contracten werden volledig geannuleerd.

GEEN OPLOSSINGEN?

Dus veel flexwerkers blijven uit de boot vallen, behalve als we nu allemaal overeenkomsten gaan antidateren?? Maar: Arbeidsovereenkomsten mogen in geen geval geantidateerd worden. (Nota RVA)
We kennen reeds een voorbeeld (in ons bezit) van een interimkantoor dat aan de opdrachtgever vraagt te bevestigen dat er reeds concerten voorzien waren. Met andere woorden vraagt men de opdrachtgever uitdrukkelijk schriftelijk frauduleuze verklaringen af te leggen. En dat allemaal omdat er dus eigenlijk nog steeds geen sluitende oplossing is voor flexwerkers..
De mensen blij maken met een dode mus (of dood maken met een blije mus, hoe gaat de uitdrukking weer)? Dat komt goed uit, het is toevallig net dit weekend mussen-tel weekend geweest.. 

OPLOSSINGEN DIE WE VRAGEN

1. Sta tijdelijke werkloosheid toe, zonder enige twijfel, ook voor de flexwerkers.
- Ook als het contract werd geannuleerd;
- Ook als het contract nog niet werd ondertekend (wat heel vaak in de sector pas gebeurt de dag dat men feitelijk gaat werken);
2. Verleng de referte periodes (*) in het 'statuut' met de duur van deze corona crisis

12.000 ondertekenaars van deze PETITIE ondersteunen deze vragen.

Artists United - Aires Libres - UAS - CTEJ - RAC - Acteursgilde - Feas



Graag uw getuigenissen over uw concrete cijfers ivm het verlies dat u nu lijdt wegens geannuleerde contracten enz. U kan dit mailen naar info@artistsunited.be

(*)- de referteperiode ivm het bewijzen van de Neutralisatieregel (KB 116§5 & 116§5bis);
- de referteperiode in verband met passende dienstbetrekking (MB 31);
- de referteperiode ivm toelaatbaarheid (KB 30)

---------------

EERDERE UPDATES


Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.