Stromae en correct factureren of verlonen

Stromae en correct factureren of verlonen

Er is heel wat te doen omtrent de nieuwe clip van Stromae die werd opgenomen in het Jubelpark. Helaas is er meer ophef over een lage verloning van de dansers dan over de genialiteit van deze nieuwe creatie. How come?

Blijkbaar werden een aantal artiesten, waaronder de dansers slechts 30 euro per dag betaald door het productie huis, Abyssal. In hoeverre een hoofdartiest zoals Stromae zou weten wat figuranten of artiesten betaald worden door een extern productiebedrijf is een open vraag. (Hun site is momenteel off line en is dus moeilijk bereikbaar).

Vermoedelijk hebben velen onder ons al ooit een of andere job aanvaard voor weinig of geen geld. Hopelijk maakten we die keuze dan doelbewust; omdat het de promotie betrof van ons eigen ensemble, of omdat we het project zo tof vonden dat we het geld van ondergeschikt belang vonden. Dat enthousiasme is mooi maar als professioneel artiest kan je dat niet blijven doen om onder de prijs te blijven werken. Het is slecht voor jezelf en slecht voor de sector omdat het op die manier zorgt voor een blijvende slechte verloning van artiesten. Zo lang men ‘brave zielen’ vindt die quasi gratis werken zal een of ander productiehuis daar altijd dankbaar gebruik van maken...

Wat is een correcte verloning?

Deze dansers werden vermoedelijk 'verloond' met een vrijwilligersvergoeding en dus niet met een loon, ergo dus ook zonder een of andere arbeidsovereenkomst. Indien wel een arbeidsovereenkomst zou men volgens het barema in de Podiumkunstensector bijvoorbeeld momenteel zo een 17,02 euro per uur moeten betaald worden. (Wegens de verschillende recente indexeringen moeilijk te zeggen hoeveel het diende te zijn voor deze dansers want afhankelijk van datum van contract en datum van ingang van nieuwe indexering.). Maar grosso modo voor een volledige arbeidsdag ongeveer 125 euro brutoloon.

Ook als men niet met een arbeidsovereenkomst werkt (of wanneer men factureert via een loonverwerker), bestaan er wel degelijk richtlijnen om te weten hoeveel je kan vragen. En denk eraan om het brutoloon dat je vraagt te vermenigvuldigen met een bepaalde factor om een correct minimaal factuurbedrag te kunnen meedelen aan je opdrachtgever. Zie www.artistsunited.be/hoeveel-factureren.


Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.