Statuut, positieve reacties van de politiek op onze voorstellen

Statuut, positieve reacties van de politiek op onze voorstellen

De politiek reageert positief op de constructieve voorstellen van ArtistsUnited. Enkele reacties mochten we noteren:
- Het administratieve proces (vb. aantal meldingen) moet vereenvoudigd worden.
- Een aantal begrippen moeten nauwkeuriger omschreven worden en ook geharmoniseerd worden om te vermijden dat instanties zoals R.S.Z., R.S.V.Z., R.V.A., fiscus er een verschillende betekenis aan geven.  (Denk hierbij aan begrippen zoals “taakloon”, “kunstenaar”, “inkomsten uit auteursrechten”.)
- De huidige cumulregeling leidt tot een aantal onlogische toestanden.
- Drempel om in te stappen in het statuut is vrij hoog (niet evident voor jonge kunstenaars) maar eenmaal je er inzit is de drempel om gebruik te maken van de “neutralisatieregel” vrij laag.
Dit is wat we eerder schreven http://www.artistsunited.be/nl/content/blog/problematiek-en-oplossingen-voor-het-statuut
 

STATUUT TAAKLOON NIEUWS: Naast de positieve reacties van politici op onze voorstellen is er ook baanbrekend nieuws ivm TAAKLOON van RVA. In een voorbeelddossier stelt de dienst 'Direction Réglementation chômage et Contentieux Office national de l'emploi (ONEM)’ dat er GEEN sprake is van een taakloon zelfs als betrokkene dit zelf verklaarde in een C3 wanneer de CAO spreekt van uren.
Het ging in dit specifieke dossier over de bepalingen in een CAO ivm repetities.
De stelling van het hoofdbestuur is conform een eigen nota van RVA. Echter, in de praktijk bleek er een probleem te zijn. Het hoofdbestuur van RVA heeft de knoop nu doorgehakt: GEEN taakloon, zelfs als de arbeidsovereenkomst dit wel zegt en de kunstenaar dit zelf verklaarde in een C3, wanneer er een CAO voorhanden is die spreekt van uurregelingen. (Het ging in dit specifieke dossier over de bepalingen in een CAO ivm repetities).
Dat is logisch gezien in de hiërarchsche orde der rechtsbronnen een CAO boven een individuele arbeidsovereenkomst staat én omdat dit zelf zo gesteld wordt in een nota van RVA.
Vragen over uw eigen dossier? Contacteer ons dan, of bel ons 0495 508 408 !

 

 

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.