Sabam bindt (tijdelijk?) in

Sabam bindt (tijdelijk?) in

Tijdelijke tarieven voor concerten en festivals vanaf 21 juni 2018
Sabam meldt zelf dat ze vanaf 21 juni 2018 Sabam tijdelijke tarieven voor concerten en festivals zal hanteren. De aanleiding voor deze aanpassing is het vonnis van 12 april 2018 Dit kadert in de rechtszaak die tegen haar werd aangespannen door diverse concert- en festivalorganisatoren, omwille van de doorgevoerde tariefwijziging vanaf 1 januari 2017. De rechter oordeelde daarin dat de huidige tarieven voor concerten en festivals op een aantal punten inbreuk plegen op de wetgeving.

Sabam moest een dwangsom betalen van 5.000 euro per dag als ze haar eenzijdig besliste hogere tarieven niet introk.

Een uittreksel: "De stakingsrechter stelt vast dat Sabam zich schuldig maakt aan oneerlijke marktpraktijken door de tarieven voor festivals te verhogen tot een aanzienlijk niveau (tot 37%)", zo staat in het vonnis, "te weigeren andere kosten dan reservatiekosten, btw, gemeentebelastingen, openbaarvervoerkosten af te trekken van de berekeningsbasis van de vergoedingen, onvoldoende rekening te houden met het aantal werken uit het repertoire van Sabam dat wordt uitgevoerd en zeer hoge minimumtarieven toe te passen die niet in verhouding staan tot de werken die werden uitgevoerd." 

Sabam legde zich echter niet neer bij dit vonnis en ging in hoger beroep, omdat het vonnis "vaag werd geformuleerd" en vind dat ze gaan voor "een eerlijke vergoeding voor onze auteurs, componisten". Wordt dus zeker vervolgd.

Toch blijft Sabam samen met de festivalorganisatoren werken aan een onderhandelde oplossing. In afwachting van de uitspraak in beroep of een wederzijds akkoord, blijft het vonnis van toepassing. In een poging tegemoet te komen aan de opmerkingen, geformuleerd door de rechtbank van koophandel, werkte Sabam alvast een tijdelijk tarief uit voor zowel concerten als festivals.

Wat vind jij er van? Je kan steeds reageren via contact

Voor iedereen die werkt of tewerkstelt in theater, dans, beeldende kunst, televisie, film, literatuur en muziek, ... - www.artistsunited.be/nl/word-nu-lid
Pour tous les employeurs et travailleurs du secteur culturel: théâtre, danse, arts visuels, télévision, cinéma, littérature et musique, ... - www.artistsunited.be/fr/content/devenez-membreLid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik support@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 48u (werkdagen) een antwoord.