Nieuw statuut: onduidelijke communicatie van je uitbetalingsinstelling? Wat kan je doen?

Je hebt een algemene brief gekregen van HVW of van je vakbond zonder dat deze brief duidelijk uitlegt in welke situatie jij persoonlijk zit?

HVW/CAPAC of vakbond geven hiermee wel een bijzondere en eigen invulling aan de verplichtingen van een sociale zekerheidsinstelling. Deze verplichtingen, die ook staan in het Handvest van de Sociaal Verzekerde, stellen dat de instelling alle dienstige informatie aan de individuele persoon dient te geven. (*) Maar laat ons eerlijk zijn, we hebben toch geen wetgeving of handvest nodig om van een redelijke dienstverlening te mogen uitgaan?

Een algemene brief waarbij de individuele persoon niet weet welke informatie nu exact op zijn/haar persoon van toepassing is, treedt zo niet de letter dan minstens de geest van dit Handvest van de Sociaal Verzekerde met de voeten.

Je kan dus vragen - en eigenlijk eisen - van HVW of vakbond dat men je exact informeert over jouw individuele situatie en welk exact scenario nu op jou van toepassing is op basis van jouw persoonlijke dossier. Ik raad aan dit per gewone brief (of mail) en per aangetekende brief te doen. Met andere woorden: Men zou bij HVW of vakbond dus eigenlijk jouw individuele dossier moeten hebben bekeken en jou moeten informeren in welke situatie je exact zit. Zeker bij een vakbond waar je ongeveer 200 euro lidgeld per jaar betaalt om van de dienstverlening te mogen genieten, mogen we ervan uitgaan dat men deze dienstverlening levert.

We dienen helaas al enkele jaren mensen aan te raden uitbetalingsinstellingen (vakbonden of HVW) aangetekend aan te schrijven om bepaalde vragen te stellen omdat bepaalde van deze instellingen schromelijk te kort schieten in deze verplichtingen.

Daarnaast is het zo dat het bevoegde kabinet heeft gesteld dat de personen die vallen onder de voorwaarden betreffende de overgangsmaatregelen, automatisch zouden overgaan naar het nieuwe kunstwerkersstatuut. De verwarring die nu bij veel betrokkenen wordt gecreëerd, was totaal onnodig en had kunnen vermeden worden.

Meer informatie: statuut-overgangsmaatregelen-en-stavaza

(*) Art 3. De instellingen van sociale zekerheid zijn verplicht aan de sociaal verzekerde die daar schriftelijk om verzoekt, alle dienstige inlichtingen betreffende zijn rechten en verplichtingen te verstrekken en uit eigen beweging de sociaal verzekerde alle bijkomende informatie te verschaffen die nodig is voor de behandeling van zijn verzoek of het behoud van zijn rechten.


Zelfs Kafka zou een speurhond nodig hebben om de juiste informatie terug te vinden in de communicatie van sommige uitbetalingsinstellingen

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.