Kunstenaarsstatuut, opnieuw indexering 03/2022

Kunstenaarsstatuut, opnieuw indexering 03/2022

Niet het meest sexy maar wel belangrijk: Indexeringen voor de bedragen in de taakloonberekening (cachet- en cumulberekening), alsook indexeringen voor de hoogte van de uitkeringen

Taakloonberekening (cachetberekening)

vanaf 1 maart 2022 is 66,35 brutoloon in taakloon gelijk aan 1 arbeidsdag. Voorheen was het 65,05.

Cumulberekening

Indien je reeds uitkeringsgerechtigde bent/het 'kunstenaarsstatuut' hebt, let op met de cumulberekening (KB 48bis).
Die cumulberekening hanteert namelijk een zeer ongelukkig gekozen parameterbedrag: Het bedrag is lager dan een normale sectorverloning!
Je kan zelf de gevolgen van de cumulberekening in de hand houden door te zoeken naar een evenwicht tussen brutoloon en onkosten, en het aantal dagen dat je opgeeft voor je opdracht, zie lager.

De parameter voor de cumulberekening is brutodagloon/taakloon 99,53 € (voorheen was het 97,575 - index 01/01/2022 ).
De berekening is ingewikkelder en voordeliger dan stellen dat als je meer dan 99,53 € per dag taakloon hebt, je dan een invloed op je uitkering hebt:
- Pas vanaf 199,06 € brutoloon per dag verliest u een dag want pas dan is het resultaat van deze berekening gelijk aan of hoger dan 1
- Pas vanaf meer dan 298,59 € op 2 dagen verliest u een dag
- Pas vanaf meer dan 398,12 € op 3 dagen verliest u een dag, enz.
Het resultaat van de berekening voor het kwartaal wordt altijd naar beneden afgerond.

Berekeningsformule:
[YA – (C x Y ) ] /Y
YA: brutoloon van de activiteit die het voorwerp uitmaakt van de onderwerping aan de RSZ
C: aantal activiteitsdagen vermeld op de controlekaart als gevolg van de arbeidsovereenkomst of de onderworpen activiteit.
Y: 99,53 (index maart 2022)

CO-piloot van je eigen opdracht:
Hoe meer onkosten, hoe hoger het nettobedrag (waardoor het bruto-/taakloon lager wordt). Omgekeerd: Hoe hoger het bruto-/taakloon, hoe lager het nettobedrag. Maar hoe meer dagen je bewijst in het ‘kunstenaarsstatuut’ en ook hoe hoger je pensioen zal zijn. (ivm het kunstenaarsstatuut, zie statuut-stappenplan.

Dus het is vaak een zoeken naar een evenwicht voor jou als kunstenaar naar het bewijzen van voldoende brutoloon/arbeidsdagen en tussen voldoende nettobedrag overhouden. 
Zo kan je binnen de wettelijke en fiscale mogelijkheden zelf kiezen om wel of niet te kiezen voor een km-vergoeding. Eveneens kan je wel of niet opteren voor een maaltijdvergoeding. Die zaken verhogen het nettobedrag en verlagen het brutoloon.
HOU ER WEL REKENING MEE dat hoe lager het brutoloon, hoe minder sociale bijdragen je levert. Dit kan een invloed hebben op je sociale zekerheid zoals
statuut alsook pensioen.

Nieuwe indexering van de werkloosheidsuitkeringen op 1 maart 2022


Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.