kunstenaarskaart, geen sprookje

kunstenaarskaart, geen sprookje

De Kunstenaarskaart is geen sprookje, ze bestaat (al kan men er na aanvraag wel even op op moeten wachten).

De wetgever voorzag bepaalde regels en een controlesysteem ivm het gebruik van de KVR (Kleine Vergoedingsregeling): het ‘Overzicht van de prestaties'. LET OP: Zowel de Kunstenaarskaart als dit Overzicht zijn verplicht.

  • De Kleine Vergoedingsregeling kan enkel gebruikt worden voor artistieke prestaties. De KVR mag NIET gebruikt worden voor andere soorten prestaties.
    Zo wordt lesgeven bijvoorbeeld voornamelijk gezien als een educatieve prestatie. Ook ArtistsUnited vindt dat hier een discussie kan over gevoerd worden. En lesgeven in dans, in een instrument aanleren enz bevat zeker een artistsieke component. Toch kan de Kunstenaarskaart en de Kleine Vergoedingsregeling hier NIET voor gebruikt worden. 
  • U mag de KVR niet meer dan 30 dagen per jaar (in totaal) en niet meer dan 7 opeenvolgende dagen (bij dezelfde opdrachtgever) gebruiken
     
  • Maximum kan u 123,32 euro per dag via de KVR aanrekenen en per jaar maximum 2466,34 euro (2016).
     
  • Daarnaast is het ook een vereiste om het blad met het overzicht van de prestaties die betaald werden met de KVR te gebruiken. Dit blad moet kunnen voorgelegd worden bij eventuele inspecties en controles.
     
  • Indien men dit overzicht niet kan voorleggen, kan dit gevolgen hebben. Zowel voor de kunstenaar als de opdrachtgever/organisatie die een kunstenaar met KVR tewerkstelt:
    - Zo kan bij ontbreken van deze lijst en/of de kunstenaarskaart de vergoeding geherkwalificeerd worden als loon met een door de opdrachtgever/werkgever te betalen RSZ-bijdrage, eventueel vermeerderd met een boete.
    - In dat geval kan de kunstenaar dan ook door de fiscus geviseerd worden wegens het niet aangeven van een beroepsinkomst. Desgevallend wordt zijn te betalen belastingen verhoogd, eventueel vermeerderd met een boete.
    - Ofwel herkwalificeert men de inkomsten als een zelfstandige inkomst. Ook in dit geval kan dit een invloed hebben op de te betalen belastingen. Daarbovenop zal de bevoegde instantie de kunstenaar verplichten zich in regel te stellen met de te betalen bijdragen voor zelfstandigen. Dit eventueel verhoogd met een boete.

Het document met het overzicht van de prestaties wordt samen met de kunstenaarskaart afgeleverd door de Commissie Kunstenaars. Meer info via http://www.socialsecurity.belgium.be/nl/kunstenaarsstatuut

Om de kunstenaarskaart en overzicht aan te vragen, kan je een mail sturen naar kunstenaars@minsoc.fed.be, zie ook het aanvraagddocument

 

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.