Kunstenaar: Potentiële slager, industrieel schilder of strijkassistent, de wereld aan je voeten volgens VDAB...

Het is al een hele tijd zo dat enkel het zogenaamde 'kunstenaarsstatuut' hebben, niet voldoende is om je te beschermen tegen een NAJA - niet-artistiek jobaanbod.

Dienstverleners die je vertellen dat de kous af is na het bewijzen van je 'statuut' (Neutralisatieregel of Voordeelregel), slaan de bal mis.
Ook het advies dat "eenmaal je je 'statuut' hebt bewezen er geen issues meer zijn en dat je je dan best als zelfstandige in bijberoep organiseert", is ongenuanceerd en zelfs een gevaarlijk advies.

De performante VDAB schakelt namelijk sinds enige tijd een versnelling hoger.
Sommige kunstenaars kregen een brief van VDAB die aankondigt dat ze elke 3 maand zullen worden gecontroleerd. Anderen krijgen een opleiding aangeboden als industrieel schilder in de Kerncentrale van doel. Een van de 'leukste' voorbeelden is iemand die te kennen gaf een strijkinstrument te spelen en die een job kreeg aangeboden in een strijkatelier.

Wat zegt VDAB:
"Je hebt onlangs het kunstenaarsstatuut bekomen, wat betekent dat je enkele voordelen bekomt. Bij VDAB betekent dit dat indien je in de laatste 18 maanden minstens 156 dagen gewerkt hebt (waarvan 104 in de artistieke sector) , je niet beschikbaar hoeft te zijn voor de arbeidsmarkt. Je zal dus geen andere jobs moeten aanvaarden of solliciteren voor andere jobs buiten je sector. 
Als we je een afspraak zouden sturen, wordt er wel verwacht dat je aanwezig zal zijn. 
Concreet betekent dit nu voor jou dat je dossier passief komt te staan voor +- 3 maanden omdat je voldoet aan de beschikbaarheidsvoorwaarde van 156 dagen. Na 3 maanden wordt je dossier dus opnieuw bekeken. Indien je aan de beschikbaarheidsvoorwaarde voldoet van 156 dagen, zal je niets van ons horen. Indien je niet aan de beschikbaarheidsvoorwaarde voldoet van 156 dagen, zal je een telefoon of mail van ons ontvangen."

Wat zegt de regelgeving en hoe bescherm je je?
De regelgeving stelt dat je een niet-artistiek jobaanbod (NAJA) kan weigeren als je in de voorafgaande 18 maand, 156 dagen waarvan minstens 104 artistiek kan aantonen.
Dit toon je uiteraard makkelijker aan door te werken via taakloon. Zie aub artistsunited.be/nl/content/statuut-stappenplan-p

  • De enige bescherming tegen een NAJA is om op het moment dat VDAB of Actiris je dergelijke niet-artistieke job aanbiedt, te bewijzen dat je de afgelopen 18 maanden, 156 dagen werkte (waarvan minstens 104 artistiek).
  • Indien je dus gemiddeld elke maand 8,6 dagen werkte of ongeveer 530 euro taakloon/brutoloon gemiddeld per maand verdient, kan men je nooit tot een NAJA verplichten. (Je bewijst makkelijker meer dagen via taakloon).
  • Zie ook artistsunited.be/nl/content/statuut-taakloon-geen-taakloon-voor-nadeel-l


"Ons zien als potentiële slagers, schilders en andere technische beroepen is compleet naast de kwestie."

Bestaansreden voor taakloon! 
Bepaalde regels voor kunstenaars zijn net gecreëerd om tegemoet te komen aan de specifieke manier van werken in onze sector. Dat is niet zo vreemd: Er bestaan ook aangepaste regels voor zeevissers, voor personeel uit de burgerluchtvaart, voor politie enz. Dus spreken van uitzonderlijke ‘voordeelregels’ is niet correct, of gaat men morgen de aangepaste regels voor die andere beroepsgroepen ook moeilijk maken?

De artistieke en creatieve sector wordt gekenmerkt door projectmatig werken. Daarom heeft de wetgever regels uitgevonden die dit terecht neutraliseren. Een van die wezenlijke regels is de taakloonberekening. Kunstenaars kunnen zo op basis van wat ze bijdragen aan het systeem (op basis van wat ze verdienen betalen ze namelijk uiteraard ook sociale bijdragen zoals elke werknemer) op een haalbare manier hun rechten opbouwen.

Kunstenaars dragen evenveel bij, of ze dit nu op X aantal dagen of op basis van een bepaald bruto taakloon bewijzen: De bijdragen die kunstenaars betalen op hun verdiende loon zijn even hoog als voor andere werknemers. Het verschil zit hem echter in het feit dat men kunstenaars quasi enkel via projecten aanneemt! Dus net daarom hebben ze nood aan het kunnen gebruiken van de taakloonberekening.

Nieuwe CAO TAAKLOON: Eindelijk regelgeving goed aangepast?

Nadat Artists United en de Acteursgilde als eersten waarschuwden voor de problematische interpretatie over taakloon van RVA (artistsunited.be/nl/content/blog/rva-schaft-het-statuut-quasi-af-winter-coming) , kwam Minister Peeters tussenbeide (artistsunited.be/nl/content/blog/taakloon-problemen-voorlopig-van-de-baan)

Er komt nu een verduidelijking van taakloon. Als we echter bepaalde zaken lezen die in een CAO worden gegoten, stellen we ons vragen over de juridische correctheid van een en ander:
-De definitie van taakloon is dat er 'geen link is tussen het aantal gepresteerde uren en de vergoeding van de prestatie': in artikel 10 van het MB werkloosheid wordt namelijk gesteld dat er geen rechtstreeks verband is tussen dit loon en het aantal arbeidsuren waaruit de activiteit bestaat.
- In de 'verduidelijking' in het nieuwbericht van LBC over de CAO staat echter als principe (nieuwsbrief LBC): "Als het brutoloon gelijk aan of minder is dan het aantal ingeplande uren vermenigvuldigd met het uurloon, zoals vastgelegd in de sectorale cao, is er geen sprake van taakloon. "
-> Beide principes spreken elkaar dus tegen... Bij taakloon is er namelijk GEEN SPRAKE van AANTAL INGEPLANDE UREN.

We zijn dus nog niet aan de nieuwe patatten, zoals de uitdrukking gaat. De sociale partners bouwen hier mogelijks een conflict met een Ministerieel Besluit in hun nieuwe CAO in... Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nog vragen? Geen probleem, we helpen je graag verder, neem CONTACT met ons op.

#statuut #kunstenaarsstatuut #voordeelregel #taakloon

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.