Hond zonder poten

Hond zonder poten

Verenigde kunstenaars in een verenigde sector, of Hond Zonder Poten

Voor u staat een verliefde man of liever verliefde contrabassist. Want de kritiek dat men teveel niet-kunstenaars ziet op dit soort evenementen gaat niet op voor ArtistsUnited. (ArtistsUnited is een organisatie voor en door kunstenaars). En verliefd omdat ik als contrabassist een nieuwe contrabas heb gevonden waar ik smoor op ben!

De titel van van mijn lezing is “Hond zonder Poten”. De noemer van dit gebeuren is D.I.T., Do it Together. Of is het D.I.Y, Do it Yourself? Uitgesproken als ‘DIE’ want alone you die... De conclusie van het sectormoment georganiseerd door Playright vorig jaar was inderdaad “tezamen als het moet, apart als het kan”. Dat was misschien beter dan niets als het over verenigen en samenwerken gaat, maar met permissie, ik bleef wel heel erg op mijn honger. En het staat heel ver van het idee ‘verenigde kunstenaars in een verenigde sector’.

Het doet me denken aan wat mijn zoontje van 11 vandaag in de auto op weg naar school vertelde: “Hoe noem je een hond zonder poten? … Het heeft geen belang, als je hem roept komt hij toch niet”. Zijn we een hond zonder poten of zetten we verenigende poten onder de sector?
En hoe verenigen? "Artists United", die naam was niet voor niets gekozen natuurlijk. Daar dromen we van, van verenigde kunstenaars. Maar we zijn niet getrouwd met de naam noch met de organisatie. Als er morgen een antwoord komt op het idee van echt verenigen dan zal ik een zeer gelukkige mens zijn. Met of zonder (de naam) Artists United.

Onder welke vlag verenigen en voor welke redenen?
Het ‘Statuut’, faire praktijken, betere verloning, meer subsidies? (STOP aub met dit subsidies te noemen trouwens; het zijn investeringen! Investeringen die opbrengen. Dit volledig tussen haakjes, maar ik kan de term ‘subsidies echt niet meer horen. Die dekt de lading niet. Kunnen we aub afspreken dat we dit woord niet meer gebruiken?).
Verenigen om een betere regeling voor auteursrechten? Zie het recente nieuws over een proces tegen Sabam wegens een monopoliepositie en eenzijdige verhoging van de tarieven. Verenigen tegen dure interimoplossingen of vooral tegen niet koosjere Smart-praktijken. (Enkele euro’s brutoloon en de rest in onkosten bijvoorbeeld, om maar 1 recent voorbeeld te vernoemen).

Tussen haakjes: ArtistsUnited is de enige die de RSZ korting voor kunstenaars volledig terug laat vloeien naar de kunstenaar. Dat is redelijk uniek te noemen. Ja, men mag ons de koosjere Smart noemen, geen probleem.
Verenigen over auteursrechten is trouwens misschien wel nodig, er bestaat een Piratenpartij die bepaalde ideeën heeft over alles zomaar vrij ter beschikking stellen.
(Bestaan er dan niet al genoeg verenigingen? Versnippering is er alleszins: We hebben in België 3 verschillende vakbonden die niet noodzakelijk dezelfde standpunten innemen, er bestaan tientallen organisaties en dan hebben we uiteraard de hoogst individuele der individuen, de kunstenaar :-). En wie vertegenwoordigt wie? De Acteursgilde, Galm, Comav, ArtistsUnited hebben evenveel of meer leden-kunstenaars dan de vakbonden. Kan men een blauwdruk bedenken om zich te verenigen? Kan men de openheid opbrengen om verder te gaan dan “tezamen als het moet, apart als het kan”? Hoe versterken en helpen we elkaar? Moeten we naar een samensmelting dan wel een confederaal model. Dat op zich is niet belangrijk, als we maar verenigen en op die manier sterker worden.)*

Zelfs piraten verenigen zich, waarom kunstenaars dan niet? Je bent sterker en het is more fun. Of blijven we een pootloze hond? Die men dan hopelijk blijft aaien…

Ik dank u

Servaas Le Compte, gedelegeerd bestuurder ArtistsUnited

Dit was de lezing/pitch van ArtistsUnited op het D.I.T. evenement georganiseerd door Kunstenpunt
D.I.T. (Do It Together) is een open call aan kunstenaars en kunstorganisaties om samen de positie van kunstenaars te versterken. Het is een collectief traject waarbij – onder begeleiding van Kunstenpunt – ideeën worden ontwikkeld tot blauwdrukken voor concrete initiatieven. http://www.kunsten.be/kalender/4375-d-i-t-startmoment-kick-off

* Wegens erg strikte tijdslimieten werd deze passage tijdens de pitch overgeslagen

1 Reacties

ArtistUnited Beheerder June 06, 2017

Neem deel aan de Algemene Vergadering van PlayrRight, je kan je stem laten horen en mee beslissen: OPROEPING 2017 Beste vennoot, De Raad van Bestuur van PlayRight heeft het genoegen u uit te nodigen op de Algemene Vergadering en de Bijzondere Algemene Vergaderingen van uw beheersvennootschap, die zullen plaatsvinden op maandag 19 juni 2017 om 14 uur in de Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28 te 1000 Brussel. De Algemene Vergadering wordt om 17 uur gevolgd door een evenement, avondprogramma met aansluitend een drink. U kunt uw aanwezigheid bevestigen in het linkerdeel van het online portaal van PlayRight: https://portal.playright.be. Wenst u een volmacht1 te geven, dan kan dat ook via die weg. U kan er de lijst met aanwezige vennoten binnen uw groep (Muziek of Dramatische Kunst en Dans) raadplegen, aan wie u volmacht kunt geven. De bevestiging van aanwezigheid of de verlening van een volmacht moeten ten laatste op 11 juni 2017 worden ingediend. Ondernam u vóór die uiterste datum niet de hoger vermelde stappen, dan kunt u de Algemene Vergaderingen niet bijwonen of verliest de verleende volmacht zijn geldigheid.

Laat een bericht achter


Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.