Een beetje goed nieuws: zetelen in een adviescommissie kan binnenkort zonder gevolgen voor uw ‘statuut’

Ter herinnering: Juist op het moment dat het decreet over de nieuwe cultural governance werd afgekondigd in 2019 en in Franstalig België adviesorganen werden opgericht (daar kunnen we in Vlaanderen maar van dromen want die bestaan hier niet op die wijze) waarin kunstenaars en artistieke organisaties in ruime mate vertegenwoordigd zouden zijn, werd meegedeeld dat het werk in deze adviesorganen slechts 40 euro zou betaald worden, maar men kon deze vergoeding ook niet combineren met het ‘kunstenaarsstatuut’.

Men diende te kiezen: ofwel ontslag nemen uit de adviescommissies ofwel de financiële en fiscale gevolgen dragen indien men toch het ‘kunstenaarsstatuut’ wilde combineren met zetelen in dergelijk adviesorgaan.
Kafka op zijn best dus: Kunstwerkers werden in de praktijk uitgesloten van het overleg over het cultuurbeleid en subsidies.

De vraag werd reeds langer gesteld door ondermeer Upact en Artists United om een einde te stellen aan deze absurditeit. Twee jaar later heeft de minister van Economie en Arbeid, Pierre-Yves Dermagne (PS), dit dilemma eindelijk opgelost via een KB (we verwachten de publicatie van dit koninklijk besluit binnenkort).
Volgens dit KB zal een werkloze voortaan een mandaat kunnen uitoefenen als lid van een adviesorgaan in de culturele sectoren (of in de "Commissie Kunstenaars") en presentiegeld kunnen ontvangen zonder dat dit gevolgen heeft voor zijn of haar werkloosheidsuitkering.

Uiteraard zal voor deze combinatie een plafond worden vastgesteld: het zal mogelijk zijn een jaarlijks maximumbedrag van 1.225,32 euro geïndexeerd (d.w.z. 1.750 euro op 1 januari 2021) te ontvangen voor alle uitkeringen die de werkloze in een of meer adviesorganen ontvangt.

Ja, ze bestaan nog, ministers die WEL iets doen voor de culturele sector...


Pierre-Yves Dermagne, minister van Economie en Arbeid (PS)

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.