Eén dag en uitkering, wie gelooft die mensen?

Eén dag en uitkering, wie gelooft die mensen?

Een reactie omdat er zoveel halve waarheden verteld worden over "één dag werken en recht op uitkering"

We zullen de (des)informatie maar catalogeren onder de waan van de dag en de druk van sneller dan de schaduw te reageren. Lieve vrienden verantwoordelijken of journalisten altegader: graag een volledig verhaal brengen. Er wordt al genoeg tegen elkaar opgezet. Dat is niet de wereld die we willen, toch?

Facts & figures
Er is enerzijds de voorwaarde om toelaatbaar te zijn. In Belgie is dat afhankelijk van de leeftijd maar alleszins minstens 312 dagen arbeid te bewijzen.
DAARNAAST is er de regel (die nu dus door Europa veranderd wordt ) dat men als men uit het buitenland komt een bepaald aantal dagen in België moet gewerkt hebben. Dat was vroeger 1 dag, veranderde dan naar 3 maand en wordt nu opnieuw veranderd door Europa naar 1 dag.

MAAR dit is naast of bovenop de voorwaarden die staan in artikel 30 van de werkloosheidsreglementering als ik het vanbuiten ken (*). Die voorwaarden beginnen dus aan minstens 312 dagen arbeid bewijzen (waarvoor sociale zekerheid in het stelsel van werknemers is betaald). De nieuwberichten blinken dus uit in het weglaten van een heel deel van het verhaal. IEDEREEN betaalt dus eerst sociale zekerheidsbijdragen voor minstens 312 arbeidsdagen om recht te hebben op een uitkering.

(*) [Om toegelaten te worden tot het recht op werkloosheidsuitkeringen moet de voltijdse werknemer een wachttijd doorlopen hebben die het hierna vermelde aantal arbeidsdagen omvat :
1° 312 in de loop van de 21 maanden vóór de uitkeringsaanvraag, indien hij minder dan 36 jaar is;
2° 468 in de loop van de 33 maanden vóór die aanvraag indien hij van 36 tot minder dan 50 jaar is;
3° 624 in de loop van de 42 maanden vóór die aanvraag indien hij 50 jaar is of meer;
(KB 23.7.2012 - BS 30.7 - IW 1.11)] (KB 27.12.1993)

Zie ook http://www.artistsunited.be/nl/faq-advies en de FAQ 'vereiste aantal dagen'

Reageren of een vraag? www.artistsunited.be/nl/contact of info@artistsunited.be


Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.