Culturele activiteitenpremie

Culturele activiteitenpremie

Via het noodfonds van de Vlaamse overheid kan je nu een nieuwe culturele activiteitenpremie aanvragen. Dit om een publiek evenement te organiseren, uit te voeren of infrastructuur ter beschikking te stellen. Omdat dit vandaag zo goed als niet rendabel is, kan je nu een forfaitair bedrag van 2.000 euro aanvragen of een veelvoud, met een maximum van 20.000 euro.

Enkele voorwaarden:

  • Je moet de gemaakte kosten kunnen bewijzen;
  • je moet met de steun kunstenaars en hun entourage correct en eerlijk verlonen;
  • het evenement dat je op poten zet moet publiek toegankelijk zijn;
  • Tijdens de activiteit waarvoor je steun aanvraagt, stel je minstens 2 cultuurwerkers te werk als werknemer of zelfstandige;
  • De nieuwe steunmaatregel is toegankelijk voor rechtspersonen (VZW, BV ...) en eenmanszaken;
  • Je hebt een actieve exploitatiezetel in het Nederlandse taalgebied of het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad.
  • Jouw organisatie was op 1 september 2020 actief en is vandaag niet in staat van faillissement, stopgezet, of in vereffening.
  • Je bent actief binnen één van deze NACE-codes en je bent professioneel actief in de Vlaamse cultuursector.

Daarnaast komen de structureel gesubsidieerde culturele organisaties in aanmerking voor de premie.

Een concert, tentoonstelling, lezing, socio-culturele activiteit: het kan allemaal, zo lang de activiteit kadert binnen presentatie, (talent)ontwikkeling, participatie of vorming.

De nieuwe steunmaatregel is voor rechtspersonen (bv. een vzw, BV ...) en eenmanszaken. Tijdens de activiteit waarvoor je steun aanvraagt, moet je minstens 2 cultuurwerkers te werk stellen als werknemer of zelfstandige. Je kan steun aanvragen voor verschillende activiteiten, maar het totale bedrag kan nooit meer dan € 20.000 zijn.

Alle voorwaarden rond de nieuwe culturele activiteitenpremie vind je op de site van het departement Cultuur, Jeugd en Media.

Momenteel kan je de premie nog niet aanvragen, daarvoor wordt een digitale applicatie ontwikkeld. Via de website kan je nu wel al je mailadres nalaten, zodat je als eerste op de hoogte bent als de applicatie gelanceerd wordt.

Hier de FAQ met veelgestelde vragen

Nog vragen? artistsunited.be/contact_us


Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik support@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 48u (werkdagen) een antwoord.