Commissie Sociale zaken 9 juni 2020: waar staan we voor de kunstenaars en technici?

De Commissie Sociale zaken, altijd een beetje circus. En in dat opzicht zijn sommigen zonder twijfel ook artiesten. Alle gekheid op een stokje: Het is stevige materie maar met mensen van goede wil vind je oplossingen. Na de vergadering vandaag, zijn we weer een stapje dichterbij.

Uiteraard dienen de zaken die in de Commissie gestemd worden, nog naar de plenaire zitting te gaan om daar ter stemming voorgelegd te worden. Dat dient nog te gebeuren. Hier de agenda van de Commissie van vandaag.

Dus waar staan we nu in de Commissie Sociale Zaken:

1.- deze namiddag werd in de Commissie Sociale Zaken het wetsvoorstel (PS) goedgekeurd dat tot 31 december een tijdelijke cumul toelaat tussen auteursrechten en werkloosheid
Van 1 april tot 31 december 2020 dus geen cumulverbod. Dit betekent een tijdelijke opheffing van een feitelijke discriminatie (want andere inkomsten uit huur en aandelen mogelijk bijvoorbeeld wel zonder enige grens gecumuleerd worden met een uitkering).

2.- Via een amendement is ook de toegang tot 31 december van het ‘kunstenaarsstatuut' versoepeld op basis van 20 gewerkte dagen of 10 prestaties in de sector . Correcter verwoord: de toegang (toelaatbaarheid) tot de werkloosheid voor artiesten of technici die in de sector werken. Die toegang op basis van 10 prestaties of 20 gewerkte dagen (dus iets strenger dan de eerder gemelde 5 prestaties of 10 dagen).
Dit voorstel wordt pas volgende week op de plenaire zitting geagendeerd.

3.- Een ander voorstel (Défi) werd uitgesteld. Het gaat over een verzameling van verschillende onderwerpen zoals soepelere toegang tot de werkloosheid, cumul auteursrechten Het ging echter over een structurele maatregel (dus niet beperkt tot 31 december). Daarom werd er hier een advies van de raad van State en de NAR (nationale Arbeidsraad) voorgesteld.
We hadden zelf kunnen voorspellen dat bij dergelijke structurele voorstellen er te veel weerstand zou komen.

4.- Er was ook nog een resolutie (SP-A) die de verlenging tot maart 2021 vraagt van de maatregelen tijdelijke werkloosheid, het overbruggingsrecht voor zelfstandigen en de aanpassing van de tijdelijke werkloosheid aan kortlopende opdrachten in de sector. De bespreking werd echter uitgesteld.

Ook nog
Wat problemen ivm tijdelijke werkloosheid betreft zoals retroactieve DIMONA, het vakantiegeld, de bijkomende administratie: hier proberen sommigen politici dit aan te pakken via het beheerscomité van de RVA; Dat lijkt ons een waardevolle piste te te zijn.

Een welgemeende dank aan iedereen van goede wil, ook aan de politici van goede wil. Wie het schoentje past, trekke het aan, zoals de uitdrukking gaat. Schoentjes aantrekken, dat komt inderdaad soms voor in sprookjes van Rhodopis tot Assepoester maar ook bij organisaties, politieke partijen of politici..

Bij deze ook een oproep om ook op de komende Commissie vergaderingen constructief verder te willen werken en te gaan voor concrete oplossingen in overleg met de sectororganisaties!


Nu meer dan ooit hebben we nood aan leden om onze strijd voor kunstenaars nog harder te kunnen voeren. Lid worden? Dat kan je het makkelijkste doen via www.artistsunited.be/nl/word-nu-lid
Wil je Artists United steunen in deze Corona periode zonder een lidabonnement aan te schaffen, dat kan ! -> klik op DEZE LINK

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik support@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 48u (werkdagen) een antwoord.