Artiesten zwaar beroep? Enkel voor gitaarspelende kleuterjuffen...

Enkele weken geleden raakten de (federale) regeringspartijen het eens met elkaar over een systeem in verband met de erkenning voor zwaar beroep. Er zal naar vier criteria worden gekeken: zwaar werk, onregelmatige uren, veiligheidsrisico en stress.

Vragen de vakbonden ook voor het beroep van artiest dat dit als zwaar beroep wordt erkend? Artists United alleszins wel. Sta maar eens op een podium of zit in een donkere orkestbak terwijl je fysieke en mentale topprestaties moet leveren, onder het oog van publiek en collega's die op enkele tientallen cm's van je vingers zitten toe te kijken en te luisteren. En dat op onregelmatige dagen en uren, s'avonds, in het weekend, op zowat elke feestdag. Toch wel wat redenen om artistieke beroepen in deze discussie mee onder de loepe te nemen, niet?

Voor de collega's van het Nationaal Orkest en de Munt is het blijkbaar al te laat, de vakbonden hebben hen blijkbaar niet op de lijst geplaatst en het akkoord voor de openbare diensten is reeds afgeklopt. Onder meer leger, politie en kleuterjuffen zijn wel erkend. Artiesten of musici niet; Het wordt bevestigd door musici van die orkesten dat ze geen gehoor vonden (pun not intended). Een gemiste kans.

Voor de privé sector zijn de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties over wat een zwaar beroep is echter nog aan de gang.
Vrienden artiesten: Als je nog lid bent van een vakbond, het is het moment om jouw vakbond te bevragen hierover!
Wij vinden alleszins dat er best wat argumenten zijn om ons beroep als kunstenaar als zwaar beroep te beschouwen: een danser, een muzikant, een performer tot 67 op hetzelfde zware niveau laten presteren is toch niet evident!

Opmerkingen of vragen? -> Contact

#zwaarberoep #pensioenen #artiesten

Als je naast gitarist ook kleuterjuf bent, wordt je beroep wel erkend als zwaar

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.