Antwoord van Minister Muylle

Antwoord van Minister Muylle

De minister antwoordde op de gestelde vragen in verband met de blijvende problemen voor Tijdelijke Werkloosheid voor flexibele werknemers in onze sector. Ondanks het vriendelijke antwoord van Minister Muylle (16/04/2020) en bepaalde (reeds eerdere) aanpassingen, lijkt men het probleem voor de kwetsbare werknemers met korte contracten ofwel niet te begrijpen ofwel voorlopig niet te willen oplossen. Wij blijven alleszins hopen. We schreven ook een brief aan premier Wilmès Lees de brieven en de reacties hieronder.

Reacties aan het kabinet:
We dienen ook vast te stellen dat er een verschillende behandeling is / discriminatie is tussen contracten via interim/SBK die hun contracten WEL mogen verlengen en andere contracten. Waarom dit verschil in behandeling met andere contracten? Dit is alvast niet fair.
Daarnaast blijft het probleem dat men vasthoudt aan de datum van 13/3 en men dus de realiteit in de sector negeert (waarbij er vaak pas de dag zelf contracten gemaakt worden nadat eerder wel al engagementen waren gemaakt).
Bijkomende moeilijkheid is dat een overeenkomst enkel mag ‘geschorst’ zijn en niet mag ‘verbroken' zijn, wat nu wel vaak het geval was.
Als men deze problemen en realiteiten niet wenst te erkennen dan zullen een pak kunstenaars zich dienen te wenden tot het OCMW of opnieuw bij hun moeder moeten gaan wonen…
Wij hopen dat u onze gezamenlijke brief opnieuw kan lezen en de specifieke eigenheden van de sector kan erkenen en we hier samen een oplossing voor kunnen vinden
.” (Servaas Le Compte, Coördinator Artists United)

In uw antwoord bevestigt u enkel de bestaande maatregelen. Die zijn ons bekend. Ze bieden echter enkel soelaas voor flexwerkers met een geschorst contract of met een schriftelijke overeenkomst betreffende een geannuleerd contract (voor zover getekend voor 13 maart).
Wij krijgen blijkbaar niet uitgelegd dat in onze sector heel veel contracten pas getekend worden op de eerste werkdag (zo niet later) en dat de maatregelen “tijdelijke werkloosheid CORONA" die vandaag bestaan en vooral de eraan verbonden bewijslast (schriftelijke arbeidsovereenkomst van voor 13maart ) heel wat artiesten e.a. in de kou laten staan.
Wij vragen daarom met aandrang:
1. om alle mogelijke bewijzen van een engagement te accepteren (mails, credits op websites, verklaring op eer van de opdrachtgever…….)
2. of ook getekende arbeidsovereenkomsten met een datum na 13 maart te accepteren.
Onze sector zit in in bijzonder zwaar weer. De reddingsvesten aan boord  volstaan absoluut niet om iedereen van de verdrinkingsdood te redden.
” (Johan Van Assche, Coördinator De Acteursgilde)


Minister Muylle


Johan van Assche (R) en Servaas Le Compte (L)

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik support@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 48u (werkdagen) een antwoord.