actie Save EUYO Belgian Edition

actie Save EUYO Belgian Edition

Persbericht #SaveEUYO Belgian Edition
 
Per 1 september 2016 worden de subsidies voor het European Union Youth Orchestra geschrapt door de Europese Commissie. Het EUYO is een opleidingsinstituut en een smeltkroes van culturen, opgericht door Claudio Abbado in 1976 waar iedereen respect toont voor elkaars achtergrond en openstaat om van elkaar te leren. Het biedt jonge getalenteerde musici uit elk land van de Europese Unie de kans om zich met 100 anderen te vervolmaken in de uitvoering van symfonische klassieke muziek. Het helpt jonge musici, die elk jaar met duizenden auditeren, om de brug te slaan tussen de wereld van de conservatoria en die van de orkesten. Leden en oudleden kan je terugvinden in zowat elk orkest. "United in Diversity" is de slogan van de EU. Het EUYO is daar een levend voorbeeld van!
 
In eigen land verdwenen de afgelopen jaren het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen en de Jonge Filharmonie / Jeune Philharmonie (Belgisch Nationaal Jeugdorkest) met stille trom. In de laatste subsidieronde kreeg ook Jeugd en Muziek geen subsidies meer. Zowel op het federale als het Vlaamse niveau staan hervormingen en fusies op til die de tewerkstelling in onze sector gevoelig dreigen te verminderen. In deze tijden van budgettaire schaarste, is het des te opmerkelijker dat een project voor jonge musici als EUYO, waarvan de waarde voor het symfonische landschap onomstreden is, met een pennestreek wordt opgeheven. We vragen de Europese Commissie om deze beslissing terug te draaien.
 
Gelijktijdig met leden en oudleden in andere EU – lidstaten (Amsterdam, Londen, Sofia, Kopenhagen, Spanje, Lissabon, Parijs, Valetta) roepen wij daarom op tot een demonstratie in het Centraal Station van Brussel. Vrijdag 20 mei om 13u. We plannen de uitvoering van Ode an die Freude van Beethoven, de officiële Europese Hymne met musici uit de professionele orkesten, conservatoriumstudenten en (oud)leden van het EUYO.
 
#SaveEUYO Belgian Edition:
Alain Altinoglu;
Dirk Brossé;
Peter Decaluwe;
Aldo Baerten, oud-EUYO-lid;
Géraldine Clément, huidig EUYO-lid en aanspreekpunt Franstalige pers (0472 61 01 09 );
Maia Frankowski, oud-EUYO-lid;
Servaas Le Compte, ArtistsUnited (0495 508 408 );
Bram Mergaert, oud-EUYO-lid; Pieter Nuytten, oud-EUYO-lid;
Linde Verjans, huidig EUYO-lid en aanspreekpunt voor Nederlandstalige pers (0498 67 87 86);
Frederik Styns & Wim De Temmerman, Hogent;
Freddy Marien, School of Arts Koninklijk Conservatorium Antwerpen
 
 

Lid worden, niets dan voordelen

U kan ook lid worden, dan geniet u van alle voordelen van een lidmaatschap:

U kan vrijblijvend een doorlichting van uw verzekeringen krijgen, specifiek voor de sector, u krijgt diverse kortingen, ook VZW's kunnen lid worden, u kan via zoekfuncties de FAQ/Adviesvragen raadplegen. Bepaalde zaken zijn publiek (P), andere zijn voorbehouden voor leden (L).
Zie alle voordelen op deze pagina

Voor alle vragen, afspraken, je dossier, ... gebruik info@artistsunited.be
Je krijgt binnen de 4 werkdagen een antwoord.